Klussen Klussen klus Verbouwing Klussen klus Badkamer verbouwing

De voorbereiding

Badkamer renovatieBij het renoveren van de badkamer is een goede voorbereiding noodzakelijk. In onderstaand artikel geven we aan waar u rekening mee zult moeten houden.Leiding en afvoer

Voor u begint moet uw weten waar de leidingen en afvoeren komen en dit varieert per merk sanitair en soms per zelfs per type.

Sanitairkeuze
Elk merk toilet heeft zijn eigen kenmerken. Zo zijn er toiletten met muur afvoer, zgn. PK-uitlaat of bodemafvoer zgn. AO-uitlaat. Voor het aanleggen van de afvoeren is de sanitairkeuze essentieel. Het is belangrijk om te weten welk type toilet er besteld wordt. Veel merken toiletpotten zijn verkrijgbaar met onder en achterafvoer. Maar bijv. de duurdere Engelse toiletten (prachtig in een klassieke badkamer) zijn alleen met achterafvoer leverbaar. Houdt hier rekening mee bij de renovatie van de badkamer.

Wateraanvoer
Ook de wateraanvoer plek varieert per merk. Ook de keuze van het bad bepaalt de plaats van de afvoer. Denk eerst goed na over de indeling, ga in veel zaken kijken. In veel sanitair zaken staan zeer vernuftige opstellingen en dit is perfect voor het opdoen van ideeŽn. Pas als er bekend is welk merk en type sanitair wordt toegepast kunt u pas bepalen waar de waterleidingen en afvoeren precies moeten komen.

 
Oude tegels verwijderen of laten zitten
Vervolgens moet u beslissen of u de oude tegels wilt verwijderen of erover heen wilt tegelen. Tegels over de oude heen tegelen gaat prima maar u houdt wel een wat bredere rand waar de tegels overgaan in het stucwerk van de muur. Het is niet aan te raden om tot bovenaan te tegelen omdat het stucwerk een vochtigheidsregulerende werking heeft. Tijdens het douchen neemt het vocht op om het later weer langzaam af te staan. Het voorkomt condensvorming en spochten en/of schimmelen.

Als u over de oude tegels heen tegelt bespaart u zichzelf een boel werk. U hoeft niet met de voegbeitel de oude tegels eraf te hakken en daarna ook niet meer de muur glad te maken. Hoewel er speciale tegellijmen zijn die goed genoeg zijn om direct over oude tegels heen te tegelen adviseren wij toch om de tegels voor te behandelen met BETON-CONTACT of een ander hechtmiddel. Altijd eerste het oude tegelwerk goed en grondig vetvrij maken met een verdunde ammonia oplossing. 
 
Houten vloer
Als er een houten vloer in de badkamer ligt en u wilt toch een tegel of natuursteen vloer dan zijn er twee methodes:

1 Zwaluwstaart platen monteren.
2 De tegels in de rubbercement leggen.

Beide methodes staan beschreven in de rubriek: Klussen klus Vloeren

Aarden van de badkamervloer
Bij beide methodes moet u de vloer aarden.
LET OP: De vloer in uw badkamer moet ALTIJD geaard worden. Dit betekent dat wanneer om wat voor reden dan ook de vloer onder stroom komt te staan, de stroom weg kan naar de aarde. Hoe u precies de badkamer vloer moet aarden vindt u in het artikel:
Klussen klus Aarden van de badkamervloer


Een plattegrond maken
Maak een plattegrond van de badkamer, waar komt de douche, bad, toilet, wastafel en evt.wasmachine en wasdroger. Ook de verlichting is erg belangrijk. Een mooie nieuwe badkamer verdient ook een mooie belichting. Teken dit uit, bij voorkeur op schaal. Geef ook aan waar stopcontacten, verlichtings-punten en afzuiging komen. Hou er rekening mee dat als u geen aardlek schakelaar in uw meterkast heeft dat u geen stopcontacten mag plaatsen. Ook schakelaars zijn niet toegestaan.

Drie uitzonderingen:
- Het speciale scheerstopcontact.
- De lichtschakelaar mag alleen een zo hoog mogelijk op de muur geplaatste trek schakelaar zijn.
- Een speciale wasmachine schakelaar, met rood lampje is ook toegestaan. er wordt geadviseerd deze schakelaar uit te zetten als u gaat douchen of baden.

Heeft uw wel een aardlek schakelaar in uw systeem (bijna alle huizen). Dan moet u stopcontacten nog zover mogelijk bij de douche en het bad vandaan houden en alleen de absoluut noodzakelijke plaatsen. De minimaal toegestane afstand tot de douche of het bad is 1 meter.

 
Aardlekschakelaar
Een aardlekschakelaar is meestal een grijze knop op uw meterkast. Naast de knop zit altijd een klein druk knopje met de letter T er naast. Deze T knop staat voor TEST knop.


Als u op deze T knop drukt MOET alle stroom in huis uitgaan. Op deze manier TEST u de aardlekschakelaar.

Gaat de stroom niet uit dan is uw aardlekschakelaar defect. Niet zelf proberen te repareren maar een erkend installateur bellen.  


Klussen klus De voorbereiding
Klussen klus Leidingwerk en Afsluitmateriaal
Klussen klus Het slopen van de oude badkamer
Klussen klus Het opbouwen van de nieuwe badkamer
Klussen klus De afwerking van de badkamer
Klussen klus Klussen
Klussen klus Verbouwing
Klussen klus Badkamer


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: