- #1
erict21
New member
Ik wil een klok maken op een schijf boomstam, eiken.
Ik krijg deze schijf "nat" aangeleverd. Om nu te voorkomen dat deze schijf (doorsnede 40cm, 7cm dikte) gaat scheuren heb ik het volgende bedacht:
Ik frees de binnen/achterzijde 5,5cm uit, en laat de buitenzijde ongeveer 3cm naar binnen toe ongefreesd.
Daarna nog 2 stappen:
Ik haal de kern eruit (diameter ongeveer 3cm) zodat de krimp richting de kern meer ruimte krijgt.
En als laatste, omdat het er toch in moet...ik boor 60x 25 gaatjes van 0.7mm voor de wijzers. Al het bovenstaande dus nog in vochtige status van het eiken.
Mijn vraag is nu:
Heeft er iemand van hout zoveel kennis om te kunnen zeggen dat dit afdoende is om in elk geval de buitenzijde/schors niet te laten scheuren nadat de hele schijf is gedroogd?
Of zijn er nog andere methoden/alternatieven te bedenken?
Mijn tweede vraag is met welk middel het het beste is te conservern...
Voorwaarde is dat het wel z'n transaparante aanblik moet behouden.
Iemand die hier iets over kan zeggen/veel van af weet?
Alvast bij voorbaat dank!
Gr Eric
Ik krijg deze schijf "nat" aangeleverd. Om nu te voorkomen dat deze schijf (doorsnede 40cm, 7cm dikte) gaat scheuren heb ik het volgende bedacht:
Ik frees de binnen/achterzijde 5,5cm uit, en laat de buitenzijde ongeveer 3cm naar binnen toe ongefreesd.
Daarna nog 2 stappen:
Ik haal de kern eruit (diameter ongeveer 3cm) zodat de krimp richting de kern meer ruimte krijgt.
En als laatste, omdat het er toch in moet...ik boor 60x 25 gaatjes van 0.7mm voor de wijzers. Al het bovenstaande dus nog in vochtige status van het eiken.
Mijn vraag is nu:
Heeft er iemand van hout zoveel kennis om te kunnen zeggen dat dit afdoende is om in elk geval de buitenzijde/schors niet te laten scheuren nadat de hele schijf is gedroogd?
Of zijn er nog andere methoden/alternatieven te bedenken?
Mijn tweede vraag is met welk middel het het beste is te conservern...
Voorwaarde is dat het wel z'n transaparante aanblik moet behouden.
Iemand die hier iets over kan zeggen/veel van af weet?
Alvast bij voorbaat dank!
Gr Eric