Gemetselde fundering maken

Maten exact en nauwkeurig uit te zetten
Zorg voor een goede en exacte maatvoering. Neem tijd om de maten exact en nauwkeurig uit te zetten. Niets is zo vervelend als een gemetselde fundering die uit het lood staat. Bij het latere metselen en kozijnen stellen zul je later blij zijn dat je hier tijd in hebt gestoken. Maak stap voor stap zelf een gemetselde fundering!

Gereedschap en materiaal

Voor een gemetselde fundering heb je de volgende materialen nodig:

Metselprofielen (rechte houten balken)
Houten paaltjes voor het uitzetten van de maat en het schoren van metselprofielen
Water (gebruik altijd schoon water)
Metselspecie
Metselstenen, gebakken stenen voor het maken van metselwerk.

Metselspecie maken
Cement, kalk en zand in de verhouding: 1 deel cement : 1/2 deel kalk : 4 1/2 deel zand. Je kunt zelf mengen of kant en klaar leverbare specie kopen.
Bij een normale specie is de verhouding dus cement:zand 1:5. Hoe schraler de specie hoe minder cement. Hoe vetter de specie hoe meer cement.
De specie wordt harder naarmate er meer cement en minder zand in zit. Dit is niet altijd gunstig.
De specie wordt taaier(rekbaarder) naarmate er meer kalk in zit.

Stap voor stap een gemetselde fundering maken

Stap 1 Een sleuf graven
Om een fundering te kunnen metselen moet er een veel bredere sleuf gegraven worden als voor een betonnen fundering. Anders wordt het metselen en de maatvoering te ingewikkeld. Graaf een sleuf van zeker 120 cm breed en minimaal 60 cm diep. Of met een kleine graafmachine of met de hand.

Stap 2 De metselprofielen
In deze sleuf worden op de hoekpunten de metselprofielen gesteld.

Stap 3 het metselen
Het metselen van de fundering is over het algemeen meer werk dan een betonnen fundering maar omdat het niet zo strak hoeft kan het toch redelijk snel gaan. Ook hier de fundering minimaal 60 cm diep maken. De onderlaag moet goed aangestampt zand zijn. Dit is wel eens moeilijk omdat je bij het metselen door de sleuf loopt. Stamp eerst het zand onder in de funderingssleuf goed aan. Leg vervolgens eerst een laag stenen op de bodem van de sleuf en klop deze ook weer goed aan, met bijvoorbeeld een grote rubberen hamer.

Vervolgens ga je op deze laag metselen. Voor een enkele muur begin je met 3 lagen stenen met een breedte van ruim 50 cm (2 stenen in de breedte van de funderingssleuf en 1 in de lengte van de sleuf), hierna 3 lagen stenen met een breedte van ruim 30 (1 steen in de lengte en 1 in de breedte), en vervolgens 3 lagen met een breedte van 20 cm (1 steen overdwars). Hierop kun je verder metselen.

Voor een spouwmuur begin je met een breedte van ruim 60 cm (2 stenen in de breedte en 2 in de lengte van de funderingssleuf). Vervolgens 3 lagen van ruim 50 cm (2 stenen in de breedte en 1 in de lengte). Vervolgens 3 lagen van ruim 40 cm (1 steen overdwars en 2 stenen in de lengte van de funderingssleuf). Hierop kan de muur worden opgebouwd.(bij bovenstaande is uitgegaan van een waalformaat baksteen van +/- 20,5 X 10 X 5)

Voor het metselen verwijzen wij naar de desbetreffende rubriek.

Reageren niet mogelijk.