Waar moet ik aan denken bij het kopen van een nieuwe koelkast?

Op deze pagina vind je nuttige informatie en praktische tips bij het kiezen van een koelkast in combinatie met de vriezer. Een aankoopgids voor het kopen van een nieuwe koelkast.

Aandachtspunten voor het kopen van een koelkast

De koelkast van tegenwoordig is al lang niet meer de “ijskast” van vroeger. Er is steeds meer keuze in zowel het interieur als het uiterlijk. Ze zijn er variërend van vrijstaand tot inbouw en van simpel tot trendy, welk type maar het beste bij je past. Omdat er zo’n groot aanbod op koelkastgebied is, kan het kiezen van een nieuwe koelkast een lastige taak zijn. Het maken van de keuze wordt echter makkelijker als je eenmaal inzicht hebt van wat een koelkast je eigenlijk allemaal te bieden heeft en welk model het meest voor je geschikt is.

Als je een koelkast of vriezer gaat kopen houd je rekening met:
Vriezer of vriesgedeelte
Model en design koelkast
Vrijstaand of inbouw koelkast
Inhoud
Invriescapaciteit
Klimaatzones
Handige extra’s voor de koelkast
Energie verbruik en de koelkast
Prijzen koelkast
informatie Verwijderingsbijdrage

Een aparte vriezer of een vriesgedeelte

Allereerst is het handig om jezelf af te vragen of je het koel- en vriesgedeelte apart, of gecombineerd wilt. Heb je een groot gezin en veel vriesruimte nodig? Dan is het wellicht een idee om een grotere, aparte vriezer te nemen, die je  bij gebrek aan ruimte bijvoorbeeld in de garage kunt plaatsen. Zo heb je genoeg ruimte om alle nodige etenswaren in te vriezen en kun je in de keuken een grotere koelkast kwijt.
Een vriezer bestaat meestal uit verschillende vakken, gesorteerd op houdbaarheidsduur en heeft een opening aan de bovenkant.

Model en design van de koelkast

Als je eenmaal weet of je een vriezer wilt aanschaffen of niet, kun je je gaan richten op het model van het aan te schaffen koelapparaat. Deze keuze hangt af van de grootte van je gezin en die van de beschikbare ruimte in uw keuken.

Vrijstaand of inbouw koelkast

Tegenwoordig komen we vooral veel vrijstaande koelkasten tegen. Deze zijn erg praktisch omdat we ze overal kunnen plaatsen. Let wel, dat er tussen de muur en de koelkast genoeg ruimte blijft, in verband met de ventilatie.
De geïntegreerde koelkast wordt in een kolomkast geplaatst. Dit is een keukenkast die specifiek voor jouw koelkast is gemaakt. De deur van het apparaat is bedekt met een kastdeur of een decorpaneel, zodat van buitenaf niet te zijn is dat er zich een koelkast achter bevindt.

Geïntegreerde koelkast

  • Barmodel
    Een voorbeeld van een inbouwkoelkast is het barmodel, geschikt voor flessen. Dit koelapparaatje dient echter niet als een volledige koelkast.
  • Kastmodel of tweedeurskoelkast
    Het kastmodel, dat van twee deuren voorzien is, heeft meestal lekker veel ruimte en een aparte vriezer. Het vriesgedeelte bevindt zich boven of onder de koelzone. Zit het vriesdeel onderin, dan wordt dit model upside-down genoemd. Het nadeel van een tweedeurskoelkast is dat je de temperatuur van de beide gedeeltes niet onafhankelijk kunt instellen.

Upside-down kastmodel

  • Koel-vriescombinatie
    Bij dit model is vriezen en koelen ook gecombineerd en zit het vriesgedeelte eveneens onder of boven de koeling. Het verschil tussen een koel-vriescombinatie en een kastmodel is, dat je de temperatuur bij de het combinatiemodel wel onafhankelijk regelen. Dit gebeurd met behulp van elektronische thermometers.
  • Side-by-side
    De side-by-side koelkast is ook een koel-vriescombinatie, maar deze heeft de deuren naast elkaar; de vriezer zit hierbij dus links of rechts van de koeling. Deze variant wordt ook wel de Amerikaanse koelkast genoemd.

Onderbouw
Het tafelmodel kun je onder een werkblad plaatsen en is dus zeer geschikt voor een kleine keuken. Hij is dan ook zeer compact en klein en het vriesgedeelte is erg beperkt (praktisch voor bijv. ijsklontjes) of helemaal niet aanwezig.

Tafelmodel koelkast
Als je toch liever wat meer vriesruimte hebt, is het wel mogelijk een aparte diepvriezer naast of onder dit koelkastje te plaatsen. Voor mensen met rugklachten is dit type koelkast overigens geen aanrader, omdat je steeds moet bukken om iets uit de koelkast te halen of er in te stoppen. Deze onderbouwkoelkast zijn ook volledig geïntegreerd of met een decorlijst te verkrijgen.

Bovenbouw koelkast
Een bovenbouw koel- of vrieskast kan, zoals de naam al voorspelt, boven een andere koel- of vrieskast of een ander keukenonderdeel geplaatst worden. Dit staat meestal bij de productinformatie van het apparaat vermeld.

Wijnkast
We onderscheiden twee types wijnkasten: een wijnklimaatkast en een wijnbewaarkast. Beiden zijn goed geschikt om wijn in te bewaren, maar een wijnklimaatkast heeft als voordeel dat de temperatuur exact in te stellen is. Er bestaan ook koel-vriescombinaties die al van een wijnklimaatkast voorzien zijn.

Met een wijnbewaarkast kun je je wijn alleen op een constante temperatuur bewaren.

Design- blikvangers
Bij een koelkast denk je waarschijnlijk meteen aan een saai, wit apparaat. Vroeger was de ijskast ook niet meer dan dat, maar tegenwoordig zijn er erg veel verschillende leuke designs voor jouw koelapparaat. Voor een vrolijk aanzicht kun je bijvoorbeeld voor een oud Amerikaans model in een trendy kleur (of een combinatie van meerdere kleuren) kiezen of juist één die compleet zwart is.
Deze verschillende designs bieden je de mogelijkheid een koelkast te kiezen die helemaal bij jouw persoonlijke stijl of de keukensfeer past.

Breedte van een koelkast
De verschillende modellen koelkasten, vrieskisten of koel-vriescombinaties zijn meestal 55 tot 60 cm breed. Een wijnklimaatkast is iets breder met 60 tot 70 cm en de dubbeldeurs-koelkast neemt met een breedte van 120 cm de meeste ruimte in beslag.

Deuren van de koelkast
De draairichting van de deur van een koelkast kan belangrijk zijn. Als je per se een links- of rechtsdraaiende deur hebt, moet je dus niet vergeten hier rekening mee te houden. Bij de meeste koelkasten is het mogelijk de draairichting te verwisselen. Dit is vooral erg praktisch als je nog niet precies weet waar het apparaat moet komen te staan.

Inhoud van de koelkast

Het is belangrijk dat je een koelkast koopt met een geschikte grootte. Een halflege koelkast verspilt namelijk energie en een koelkast die bomvol is kan meestal niet optimaal werk verrichten.
Bij het bepalen van de grootte van jouw nieuwe koelkast spelen naast huishouding, je inkoop- en kookgewoontes een grote rol. De inhoud wordt aangeduid in liters, en is inclusief de koelelementen. Dit betekent dat de inhoud dus wat kleiner is dan dat er wordt aangegeven.

Er zijn drie keuzemogelijkheden qua inhoud van een koelkast: klein (maximaal 150 liter), gemiddeld (maximaal 220 liter) en groot (220 liter of meer). Bij een koel-vriescombinatie wordt gemiddeld voor 1 à 2 personen een inhoud van 140-180 liter gerekend, voor 3 tot 4 personen een inhoud van ongeveer 160-220 liter en voor een wat groter gezin een inhoud van meer dan 200 liter.
Bij het vaststellen van de benodigde inhoud van de vriezer, kun je 75 tot 100 liter per persoon rekenen.

Invriescapaciteit vriezer

De invriescapaciteit heeft te maken met de temperatuur van de vriezer of het vriesgedeelte en wordt aangeduid in sterren. Hierbij geldt dat hoe meer sterren de vriezer heeft, hoe langer de ingevroren producten goed blijven.
* -6°C:
Een vriezer met 1 ster kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het invriezen van ijsblokjes en houdt diepvriesmaaltijden enkele dagen goed
** -12°C:
Bij deze temperatuur houd je diepvriesproducten gemiddeld 1 à 2 week goed. Roomijs kun je in een vriezer met 2 sterren slechts enkele dagen bewaren.
*** -18°C:
Als de vriezer 3 sterren heeft, kun je diepvriesproducten uiterlijk 3 maand goed houden. Roomijs valt bij deze temperatuur een maand te bewaren.
****-24°C:
Heeft de vriezer 4 sterren, dan is het zelf invriezen van producten ook mogelijk. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld zelf groente kweekt en deze graag wilt bewaren.
Bij een vriezer wordt verder ook vermeld hoeveel producten je maximaal in het apparaat kunt stoppen. Dit wordt aangegeven in kilo’s per etmaal en het is verstandig de limiet niet te overschrijden, zodat het apparaat goed kan blijven functioneren.

Klimaatzones

Met de klimaatzone wordt de temperatuur van de omgeving waarin de koelkast optimaal werk verricht bedoeld. Het apparaat functioneert namelijk niet goed als de temperatuur van de ruimte waarin hij is geplaatst te warm of te koud is. Er zijn verschillende klimaatklassen, hieronder vind je een overzicht van de minimale en maximale omgevingstemperatuur per klasse:
SN: 10-32°C
N: 16-32°C
ST: 18-38°C
T: 18-43°C
Super SN: 7-32°C

Handige extra’s

Anti-bacteria
Deze handige functie weert bacteriën en schimmels op de binnenwanden en de deur van jouw koelkast en dus erg hygiënisch. Dit betekent echter niet, dat je een koelkast met een anti-bacteria functie nooit hoeft schoon te maken.
No-Frost
Heb je genoeg van het af en toe ontdooien en leegmaken van je koelkast? Dan is een koelkast voorzien van de no-frost techniek wellicht een oplossing. Door de producten met gekoelde circulatielucht in te vriezen en de vochtige lucht naar buiten af te voeren, wordt ijsafzetting voorkomen.
Nulgradenzone (ook wel BioSafe of BioFresh genoemd)
In koelingsapparaten met deze functie, wordt de temperatuur rond de 0°C gehouden. Hierdoor kun je voedingsmiddelen als groente, fruit en vlees tot wel drie keer langer bewaren dan in een normale koelkast, waarin de temperatuur meestal rond de 4°C is.
Superkoelen
Deze functie brengt alle voedingsproducten in een korte tijd van kamertemperatuur naar de temperatuur waarin ze bewaart moeten worden.

Daarnaast zijn er voor gezinnen met jonge kinderen koelkasten op de markt met een deuralarm of kinderslot en bestaan er ook koelkasten met andere handige extra’s, zoals een ijsblokjesmaker, een watertapinstallatie, een functie om ijs te stampen (“crushed ice”) en de mogelijkheid om het apparaat automatisch te laten ontdooien.

Energie verbruik van de koelkast

Gemiddeld 18% van het totale energieverbruik in een huishouden wordt beslagen door een koel- en/of vriesapparaat. Dit hangt echter af van het gebruik, de invriescapaciteit en de inhoud van het apparaat. In de winkel kun je aan het energielabel het energieverbruik van de koelkast aflezen. De klassen variëren van de letters A tot G, waarin A het zuinigst is en G het minst zuinig. Een koelapparaat met klasse A is misschien wat duurder in aanschaf, maar onthoud wel dat je door het zuinige energieverbruik minder geld kwijt bent aan energiekosten.
Verder gebruiken vrieskisten, waarbij de opening dus aan de bovenzijde zit, minder energie dan vrieskasten.

Prijzen koelkast

De prijs van een koelkast of koel-vriescombinatie hangt af van het model, de grootte, de capaciteit en eventuele extra functies waarover het apparaat beschikt. Gemiddeld genomen kost een koelkast tussen de € 180 en € 1100 en de prijs voor een koel-vriescombinatie varieert van €450 tot €1950.

Verwijderingsbijdrage koelkast

De verwijderingsbijdrage van een koelkast bedraagt €17.

Reageren niet mogelijk.