Vloeren Klussen klus

Laminaat leggen

Laminaat leggenBij de volgende instructie gaan we ervan uit dat de ondervloer al gemonteerd is. Zo niet, kijk bij de voorbereiding van deze klus voor instructies. Als u de keuze voor een ondervloer nog moet maken, kijk dan bij Klussen klus Ondervloeren  
 
U moet nu beslissen langs welke wand u wilt beginnen met het leggen van het laminaat of de houten planken. Het laminaat wordt meestal in de lengte van de kamer gelegd, zo lijkt de kamer het grootst. Bij zeer smalle lange kamers kunt u eventueel overwegen het laminaat overdwars te leggen.


Stap 1
laminaat leggen en kurkBepaal met behulp van een metselkoord welke van de 2 muren de minste afwijkingen vertoont. Langs de meest rechte muur begint u. Zorg dat de eerste strook 15 mm van de rand af ligt. Gebruik u kleine strookjes hout en houtsplinters die u tussen de wand en het plaatmateriaal steekt om te zorgen dat deze strook plaatmateriaal exact en recht langs het metselkoord loopt. Dit is super belangrijk en bepaalt het succes van het verdere leggen.

Neem de tijd om de eerste stroken mooi recht te verlijmen of in elkaar te klikken. Dit voorkomt later kieren tussen de stroken. 
 
Laminaat lijmenStap 2
De eerste rij stroken verlijmt u alleen op de kopse kant
 


Stap 3
Laminaat leggen en lijmenDe tweede rij zowel op de kopse kant als in de lengte verlijmen. 
 Stap 4
Controleer nog een keer of de eerste twee banen een rechte lijn vormen d.m.v. het metselkoord.

Zorg altijd dat de naden van de vloer niet vlakbij mekaar liggen. En zorg dat de afgezaagde uiteinden altijd aan de buitenkant komen. Deze vallen later onder de pIint. 
 
Stap 5
Bij het klik systeem “klikt” u de volgende strook eraan. Bij het lijmsysteem brengt u eerst lijm aan en slaat vervolgend met een kort stukje afval laminaat de stroken in mekaar. Zowel over de lengte als op de kopse kant goed aanslaan. Nooit met de hamer de stroken proberen in mekaar te slaan de groef en/of veer beschadigd en u kunt de strook weggooien.

Stap 6
Overtollige lijm direct verwijderen met een schone doek.
 
Stap 7
De laminaat stroken als volgt afkorten: met de winkelhaak en timmermans potlood haaks aftekenen.

 
Stap 8
Vervolgens met een fijn getande zaag afzagen. Als u een decoupeerzaag gebruikt (zie foto) dan zijn er speciale fijne zaagjes verkrijgbaar voor laminaat. 
 
Stap 9
Ondanks het gebruik van een fijne zaag kan de harde toplaag van het laminaat toch gaan afbrokkelen. Dit kunt u voorkomen door een stuk schilderstape over het laminaat te plakken en daar doorheen te zagen. Schilders tape direct na het zagen verwijderen. 
 
Stap 10
Het uiteinde van elke strook kunt u niet aantikken mbv. een afvalstukje laminaat. Dit drukt u aan met behulp van de koevoet. Plaats weer een stukje afval laminaat tussen de muur en de koevoet om beschadiging te voorkomen.

Stap 11
U werkt zo door totdat u aan het andere einde van de kamer bent. Hou overal 1 cm speling.

Uw laminaat vloer is nu klaar, 24 uur niet belopen ! 
 
Stap 12
Na 24 uur verwijdert u klosjes en de vloer heeft nu rondom 1 cm speling.

Afwerking van de laminaatvloer
Het enige wat nu nog moet gebeuren is de montage van de plinten. Er zijn veel systemen, oriënteer u goed. Het beste is om de plinten tegen de muur te bevestigen zodat de laminaat vloer hier onderdoor kan uitzetten en krimpen. Ook zijn er systemen waarbij kabels van bijv. speakers in de plint verwerkt kunnen worden.

De plinten die tegen de wand gemonteerd worden zijn altijd staande plinten. Als u toch liggende plinten wil dan ontkomt u niet aan plinten die op de vloer bevestigd worden. Wacht dan zeker 1 week, totdat de vloer totaal is uitgewerkt, voor u deze plinten bevestigd.

Wilt u om wat voor reden ook toch plinten op de vloer bevestigen dan gaat dit zeer snel met plakplinten. Wel is het beter dan zeker 1 week wachten tot de vloer helemaal is uitgewerkt.

Wij adviseren het niet. Want deze zgn. plakplinten werken wel makkelijk en snel maar kieren zijn niet uitgesloten omdat ook een laminaat vloer altijd blijft uitzetten en krimpen.
 
 
Stap 13
Gebruik een verstekbak voor het zagen van de uiteindes van de plinten. Zo krijgt u geen kieren tussen uw plinten in de hoek. Dit werkt natuurlijk alleen als de hoeken van de kamer haaks zijn. Controleer dit met uw winkelhaak. 
 
Stap 14
Als de hoek niet haaks is kunt u een zgn. “zwaaihoek gebruiken” om de hoek te meten. Deze hoek vervolgens overtekenen op de plint.Klussen klus De voorbereiding
Klussen klus Gereedschap voor het leggen van de laminaatvloer
Klussen klus Het leggen van de laminaatvloer
Klussen klus Vloeren


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: