Stap voor stap stucen

Volg de stappen
Aan de hand van onderstaande instructie kun je zelf stap voor stap aan de slag met het stucen van een muur. Door alle stappen te volgen creëer je een egale wand.

Stap 1 Gips aanmaken
Maak nu een zak gips aan met behulp van schoon water, de boormachine en het mix-hulpstuk. Laat het gips 1 minuut staan en mix het vervolgens nog een keer.

Stap 2 Met een spaan op de muur aanbrengen
Je kunt het gips eerst op het raapbord scheppen en vervolgens met de spaan op de muur smeren. Als je het raapbord onder de spaan houdt worden de vallende klodders direct weer opgevangen. Dit is vrij zwaar werk. Stukadoors hebben soms wel 10 kg op hun raapbord liggen. Ook is het mogelijk om met een troffel steeds een flinke klodder gips op de spaan te brengen en deze vervolgens op de muur te smeren. Dit ruw opgebrachte gips wordt later glad gestreken maak je dus geen zorgen om bobbels en gaten.

Gebruik je geen stucgeleidingsprofielen lees dan verder bij stap 7.
Stap 3 tot 7 alleen voor het gebruik van stuc geleidingsprofielen.

Stap 3 De muur afreien
Als je stuc geleidingsprofielen hebt gebruikt dan direct hierna met de rei van beneden naar boven de muur afreien. Tijdens het afreien beweeg je de rei heen en weer zonder dat deze van de stucprofielen afschiet. Daar waar gaten vallen breng je nog wat gips op. Na het opbrengen opnieuw afrijen!

Stap 4 Het teveel aan gips verwijderen
Het teveel aan gips steeds van de rei verwijderen met bijv. de spaan of een plamuurmes. Zo werk je iedere keer met een schone rei.

Stap 5 Verwijderen van de stucgeleidingsprofielen
Nu direct de stucgeleidingsprofielen verwijderen. Peuter ze met een plamuurmes of de spaan los en trek ze eruit. Soms wordt geadviseerd de stucgeleidingsprofielen te laten zitten. Dit is echter geen goed plan, er is kans op roestvorming en roestplekken in het stucwerk later. Stucprofielen verwijderen dus !

Stap 6 Ontstane gleuf insmeren
De nu ontstane gleuf smeert je weer vol met gips of met de spaan of met een breed plamuurmes.

Vervolgens moet je wachten tot het gips is opgestijfd. Dit varieert nogal met de luchtvochtigheid, de mate van de zuiging van de ondergrond en de dikte van de laag. In het algemeen is het gips klaar voor de volgende behandeling als de eerste kleurverschillen gaan optreden. Dus als sommige plekken droog lijken te worden.

Stap 7 Het gips vlak maken
Vervolgens eerst met de spaan of spacmes het gips vlak maken.

Stap 8 Schuurwerk of Gladwerk
Voor schuurwerk:
nu met het schuurbord (spaan met daarop een laag spons) op het gips drukken en steeds dezelfde beweging maken. Een veel gebruikt patroon zijn de zgn. halve cirkels. Doorgaan tot de muur strak is. Gaat het te stroef maak dan de spons op het bord een beetje nat.

Voor glad werk:
doorgaan met het spacmes tot de wand glad is. Eventueel tussendoor het oppervlak een beetje bevochtigen om het echt super strak te maken. Niet te hard drukken en het spacmes goed schuin houden. Als je echt superstrak stucwerk wilt dan later nog een keer deze bewerking herhalen met Fix & Finish. De allerlaatste aanzetten van het spacmes kunnen later nog met fijn schuurpapier (korrel 400) worden weg geschuurd.

Stap 9 De binnenhoeken stucen
De binnenhoeken smeer je mooi strak met het zgn. hoekschopje.

Het drogen van het stucwerk is belangrijk. Plaats geen bouwdroger om het versneld te laten drogen. Grote oppervlaktes stucwerk doen er vaak vele dagen over voor ze goed droog zijn. Het te snel drogen van stucwerk geeft verminderde hechting (het stucwerk “verbrand”). In extreme gevallen met veel zon, een droge ondergrond en een dunne laag stucwerk is het te adviseren de ondergrond een dag van te voren enigszins vochtig te sproeien.

Echter ook het te lang vochtig blijven van het stucwerk kan een probleem geven. Als het stucwerk na 7 DAGEN nog niet droog is dan moet er of geventileerd, of verwarmd of een bouwdroger geplaatst worden. Anders riskeer je “het weer”, zwarte punten en/of schimmel in het stucwerk. Deze zwarte punten zijn zeer hardnekkig en moeten uitgestoken worden.

Bij schuurwerk zijn er altijd oneffenheden en onregelmatigheden die bij het ruwe karakter van het schuurwerk horen en dus niet als storend ervaren worden. Als glad en super glad stucwerk kleine oneffenheden vertoont (vaak zijn de aanzetten van het spacmes zichtbaar als dunne richels) wordt dit vaak wel als storend ervaren. Glad stucwerk kan na het drogen nog heel licht worden geschuurd met schuurpapier korrel 400. Hiermee verdwijnen de laatste oneffenheden. Kleurverschillen zijn nooit te voorkomen en worden meestal veroorzaakt door de ondergrond.

Om een echt egale wand te krijgen is het meestal nodig om na het stucen nog te sauzen/verven.

Voordat je begint met stucen
Gereedschap nodig om te stucen
Welk materiaal heb je nodig om te stucen
Stucen plaatsen van de hoekprofielen
Stucen, plaatsen van de geleidingsprofielen
Stap voor stap stucen
Reparatie van gaten en niet werkende scheuren in bestaand stucwerk

Reageren niet mogelijk.