Wat voor verschillende vaatwassers zijn er ?

Een nieuwe vaatwasser in de keuken
Wil je de keuken (opnieuw) inrichten, is je huidige vaatwasser niet naar wens of ben je het afwassen zat? Dan is het wellicht tijd voor het aanschaffen van een (nieuwe) vaatwasser. Informatie en tips over de verschillende type vaatwassers. Het aanschaffen van de machine die tegenwoordig niet meer uit de keuken weg te denken is.

De voordelen en nadelen van een vaatwasser

Voor diegenen die nog niet over een vaatwasser beschikken en aan het twijfelen zijn over de aanschaf hiervan, zijn hieronder allereerst een paar voor- en nadelen van een vaatwasmachine op een rijtje gezet.

Voordelen vaatwasser:

  • Afwassen met een vaatwasmachine bespaart een gezin met 4 personen gemiddeld 35 minuten tijd (en tijd kost geld!)
  • De vaatwasmachine maakt de afwas over het algemeen schoner
  • Afwassen via de vaatwasmachine is erg hygiënisch

Nadelen vaatwasser:

  • Je  kunt niet alles in de vaatwasser stoppen (denk hierbij bijv. aan hout)
  • Corrosie kan glazen aantasten

De verschillende type vaatwassers

Vrijstaand of inbouw? Luxe of juist wat simpeler? Waar moet je op letten als het gaat om de energieklasse, geluid en veiligheid? Vaatwasmachines zijn er in vele soorten en maten en daarom is het handig alvorens de winkels af te gaan, te weten wat je qua keuzemogelijkheden kunt verwachten:

Vrijstaand, inbouw of onderbouw?
Hoe groot?
Wat is het energieverbruik?
Hoeveel geluid maakt de machine?
Wat is de capaciteit?
Simpel of luxe?
Wat voor functies biedt de vaatwasser op het gebied van veiligheid?
Wat zijn de kosten?

Vrijstaand, inbouw of onderbouw?

Het verschil tussen deze 3 types vaatwasmachines heeft alleen met het uiterlijk te maken. Een inbouw vaatwasser staat meestal mooier dan een vrijstaande vaatwasmachine onder een werkblad.

Vrijstaand
De vrijstaande afwasmachine is vaak geschikt om onder een standaard werkblad van 60 cm geplaatst te worden. Je kunt een losse vaatwasmachine direct plaatsen en aansluiten op een kraan, waterafvoer en een geaarde elektriciteitsaansluiting.

Inbouw
Bij een inbouw vaatwasmachine, heb je keuze uit drie opties:
Een vaatwasser met een decorlijst. Hiermee hoeft de plint van het aanrecht niet doorbroken te worden.

Een half-geïntegreerde vaatwasser is minder opvallend dan die met een decorlijst. De deur is aangepast aan de rest van de keuken, maar de bediening zit zichtbaar aan de buitenkant.

Ten slotte is er nog de volledig geïntegreerde afwasmachine, waarbij de deur zoals de naam het al voorspelt- volledig is aangepast aan het keukenmeubel. De bediening zit bij dit type dan ook aan de binnenkant van de deur.

Onderbouw
Deze wordt onder het aanrecht geplaatst. Het verschil tussen een onderbouw en inbouw vaatwasmachine, is dat op de onderbouw vaatwasser een andere deur zit. Ook bij een onderbouw vaatwasser kun je voor een decorlijst kiezen.
Bij dit type is de handgreep op de deur meestal afwijkend en zit de bediening aan de buitenkant. Verder kan de deur nog hetzelfde paneel hebben als uw keukenmeubel.

Hoe groot, klein, hoog of breed?

Vaatwasmachines hebben over het algemeen 3 maten: het meest voorkomende model van 60 cm breed, de smallere variant van 45 cm en een mini-variant, die meestal samen met een oven en gasfornuis in een geïntegreerd apparaat zit.

Er zijn afwasmachines waarbij je de hoogte kunt verstellen, zoals de inbouw vaatwasmachines, die vaak van verstelbare pootjes voorzien zijn. Verder zijn er eventueel ook verhoogde modellen, die gebruik maken van de ruimte onder een verhoogd werkblad.

Wat is het energieverbruik?

In de winkel kun je aan de hand van het Energielabel zien wat het energieverbruik van de vaatwasser is. Dit label geeft ook informatie over het watergebruik en de afwas- en droogprestaties (gekenmerkt door labels A t/m G) van het toestel. Een vaatwasmachine met een A-label gebruikt verbruikt het minste water en energie en presteert het beste.
A-label vaatwassers zijn in aanschaf misschien iets duurder, in gebruik zijn ze goedkoper, zodat de kosten per jaar lager uitkomen dan bij een vaatwasser met bijvoorbeeld een C-label.

Hoeveel geluid maakt de machine?

Op een vaatwasmachine die veel geluid maakt zit niemand te wachten, vooral niet als je een open keuken hebt. Een vaatwasmachine met een hoger geluidvolume dan 50 dB kunnen wij daarom niet aanraden. Een stillere wasmachine (42 tot 44 dB) is ook handig als je het tegen het lagere nachttarief wilt laten werken.

Wat is de capaciteit?

Couverts geven aan wat de capaciteit van de vaatwasmachine is. Het eetgerei van één persoon staat gelijk aan één couvert. De gemiddelde vaatwassers heeft meestal een vermogen van 12 couverts, bij smallere modellen (45 cm) is 8 of 9 couvert normaal. De mini-vaatwassers, die ideaal zijn voor in de caravan en voor een wat kleiner gezin, zitten meestal rond de 4 tot 6 couvert.

De programmering en indeling

Als je een vaatwasser wilt kopen, is het natuurlijk het fijnst als deze qua indeling en programmering bij jouw behoeftes past.

Programmering
De basisprogramma’s (spoelen, normale vaat en sterk vervuilde vaat) zijn meestal niet de enige programma’s waaruit je kunt kiezen:
De apparaten waarbij je een programma voor “halve belading” of een verkort programma kunt kiezen, zijn ideaal als je vaak wat kleinere hoeveelheden afwas hebt.

Vaatwasser die beschikken over de mogelijkheid tot een extra kort programma zijn weer handig bij een feestje met de nodige visite of als je na het eten het liefst je afwas zo snel mogelijk weer in de kast hebt.
Ook de temperatuur valt meestal te kiezen (meestal bestaat de keuze uit 40°C, 50°C, 65°C en 70°C).
Bij energiebesparend programma wast de vaatwasser met veel minder water af. Je kunt bijvoorbeeld voor dit programma kiezen als je vaat niet erg vuil is.
Ook handig zijn de machines die beschikken over een automatisch programma waarbij de vaatwasser d.m.v. sensoren zelf het meest geschikte programma uitkiest.
Als je geen zin hebt in afspoelen, is er ook mogelijkheid tot de inweekfunctie.

De afwasmachine kan bediend worden met tiptoetsen, druktoetsen of een draaiknop.

Indeling
De meeste vaatwasmachines zijn qua indeling hetzelfde, maar sommige modellen hebben een flexibele indeling, waarbij de inrichting van de afwasmachine geheel aan jezelf wordt overgelaten. Heb je een keer een afwas die bestaat uit veel grote pannen of schalen? Dan kun je hier ruimte voor maken door bijvoorbeeld de bordenrekken in te klappen.

Extra’s
Enkele extra’s die de wat luxere modellen bieden zijn een zoutindicator, een glansspoelmiddel-indicator en een instelbare waterontharder. Hiermee kun je de hoeveelheid zout en spoelmiddel instellen en leidingwater met veel kalk neutraliseren. Als de machine ook over een programma-indicatie beschikt, kun je aan de hand hiervan zien hoe ver het met het programma is.

Wat voor functies biedt de vaatwasser op het gebied van veiligheid?

Er zijn verschillende veiligheidssystemen waar een afwasmachine over kan beschikken:
Beladingssensor: de machine kan hiermee niet overbelast raken, als de machine te vol is geeft deze een signaal.
Omdat je geen zin in waterschade hebt, kan een waterklok of aquastop goed van pas komen; als de machine een storing heeft, dreigt over te lopen of als er een lekkage is, wordt het water hiermee direct afgesloten.

Wat zijn de kosten?

De verwijderingsbijdrage van een afwasmachine bedraagt € 5.
De prijs van een vaatwasmachine varieert van de 200 tot 1300 euro en hangt uiteraard af van hoe luxe je de machine wilt hebben.

Handig om te weten:
Wanneer je een nieuwe vaatwasmachine koopt, is het mogelijk om je oude in te leveren bij de leverancier. Kringloopwinkels nemen vaatwassers ook aan en bepaalde gemeentes zamelen oude elektrische apparaten in om ze te recyclen.
Als je niet alleen een nieuwe vaatwasser, maar een hele nieuwe keuken wilt aanschaffen, kun je hier vaak met korting een vaatwasmachine bijnemen.

Reageren niet mogelijk.