Vloeren Klussen klus

Het maken van een zwaluwstaart platen vloer

De uitvoering van de Zwaluwstaart platen vloer

Stap 1
Snij met het stanleymes stroken van de piepschuimplaat met dezelfde breedte als de hoogte van de betonvloer (meestal 5 cm: dikte zwaluwstaart plaat 2 cm + 3 cm beton).


Stap 2
Bevestig deze polystyreen stroken rondom langs de muur. U hoeft ze niet vast te plakken want ze worden straks op hun plaats gehouden door de zwaluwstaart platen. 
 
Stap 3
Maak de zwaluwstaart platen op maat. Het op maat maken van de zwaluwstaart platen gaat het makkelijkst met een haakse slijper met doorslijpschijf. Zorg voor goede bescherming van de ogen. Heeft u nog nooit met een haakse slijper gewerkt kijk dan onder de rubriek gereedschappen! De haakse slijper is een van de gevaarlijkste gereedschappen. Nooit de beschermkap verwijderen.

Stap 4
Vervolgens schroeft of spijkert u de zwaluwstaartplaten op de ondergrond. Bevestig de platen haaks op de dragende balklaag voor maximale sterkte. De platen komen tegen het polystyreen aan. Schroef of spijker door de bovenste flens van de zwaluwstaart

Stap 5
Nu stelt u de afrei latten in op de juiste hoogte. Meestal komt er 3 cm beton boven op de bovenste flens van de zwaluwstaart (bij vloerverwarming 4 cm). Als uw houten lat 3 cm dik is dan kunt u de latten zo gebruiken. Zijn de latten bijv. 2 cm dik dan vult u ze op met kleine klosjes hout tot een dikte van 3 cm. 
 
Stap 6
Deze latten legt u op de vloer. Over deze latten gaat u straks afreien (= met heen-en-weer gaande bewegingen verdeIen van het materiaal).

Stap 7
Nu gaan we het beton aanmaken. Let op: liever iets te droog dan te nat. We gaan er hiervan uit dat er gewerkt wordt met kant en klaar beton in zakken verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt. Wilt u zelf beton gaan draaien dan verwijzen wij naar de rubriek metselen en betonstorten. 
 
Stap 8
Stort steeds 3 zakken op een vlakke schone ondergrond. Schone bestrating of een plaat multiplex is prima. Maak een kuil in het midden en stort daar een gedeelte van het water in. Begin met mengen door het voorzichtig omscheppen en ga door tot een mooie nog enigszins droge mortel. Stort de mortel op de zwaluwstaart platen en verdeel de mortel globaal met de spaan. 
 
Stap 9
Vervolgens met de afreilat de mortel op de juiste hoogte brengen. Afreien gebeurt door met heen en weer gaande bewegingen de lat naar je toe te trekken terwijl hij rust op de houten latten. Daar waar kuilen blijven wat beton toevoegen en het teveel wegscheppen. Herhaal dit afreien enkele keren voor het beste resultaat.
 
Stap 10
Nu worden de afreilatten eruit gehaald. Peuter ze los met de punt van de spaan.

Stap 11
In de nu ontstane gaten wordt met de spaan weer beton mortel ingebracht, stevig aangedrukt en glad afgewerkt.
 
Stap 12
Hierna met de spaan het beton mooi vlak maken.

Stap 13
Het beste is de vloer nu af te dekken met plastic folie gedurende 4 dagen. Eventueel regelmatig nat houden kan ook. Door te snelle droging van het beton wordt niet de maximale sterkte bereikt.

Snij de randen polystyreen plaat rondom op vloerniveau af. Verwijder uitstekende stenen uit het beton indien noodzakelijk. De vloer is nu klaar om betegeld te worden. Wilt u zeil, vinyl of marmoleum leggen dan moet u de vloer eerst egaliseren met bijv. egaline (zie rubriek tapijt, vinyl, marmoleum leggen).  Klussen klus Zwaluwstaartplaten voor een betonvloer
Klussen klus De voorbereiding en het te gebruiken gereedschap
Klussen klus Leggen van Zwaluwstaartplaten
Klussen klus Vloeren


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: