aardleiding doormeten

  • #1

sassoc

New member
De situatie is een eenzaam gelegen vakantiehuis (oud huis, omgebouwd) in de Alpen in Frankrijk.

Een aannemer heeft allerlei werk verricht, o.m. een aarde geplaatst in de tuin en (naar hij zegt) aangesloten op de aarde bedrading (geel groen) van de elec-kast van het huis.

Installatie is modern, voorzien van ALS en 8 groepen (automaten).
Totaal vermogen 6 Ampere, EDF, wie anders ;-( .

Vraag :
kan ik zelf eens doormeten of de installatie inderdaad feilloos is aangesloten op de aarde ? Dat is een gegalvaniseerd ijzeren paal ( T profiel) van 1.4 meter, maar die zit diep in de aarde, en laat zich niet zomaar inspecteren.

Hoewel het een goede aannemer is, wil ik toch weten of de aansluiting OK is ; je weet maar nooit

Bvd, sassoc :roll:
 
  • #2

Sxnder

New member
Dit is toch wel een specialistisch klusje, dat je niet zomaar met een multimetertje kunt uitvoeren. Wat je namelijk wilt weten is, of de aardverspreidings weerstand laag genoeg is. Het beste laat je dit door een goede installateur (met speciale apparatuur) doormeten.
 
  • #3

sassoc

New member
Thnx Sxnder voor je reactie. Normaliter zou ik allicht doen wat je zegt. In dit geval is er de omstandigheid dat er geen electrotechnicus is die bereid is om de tocht naar ons huis (in de bergen, nogal ver, te voet) te ondernemen.

Eigenlijk is het probleem niet om kwantitatief de weerstand te meten.

In de buitengebieden in Frankrijk hebben alle huizen installaties die met een ijzeren paal in de grond verbonden zijn voor "aarde". Voorschrift van EDF, nu overal doorgevoerd.

Mijn probleem is : om zeker te weten dat de aarde-draad (meerdraadskern 5 mm, groengeel) die het huis verlaat, vast zit aan de aardepaal ; of niet.

Het is wèl zeker dat de aannemer de paal (T ijzer 140 cm lang) geplaatst heeft, toen de grond (tegen het huis aan, helling !) open lag. Het is ook zeker dat die paal in het grondwater zit.

Een kwalitatieve test is genoeg : of de aardedraad vast zit aan de paal, of niet.

Ik vraag me dit af i.v.m. de nonchalance van fransen (ook de goede technici) - ze zijn gewoon zo gemakkelijk op sommige momenten.

Thnx, sassoc
 
  • #4

@$

New member
Ja zoiets eenvoudigs kun je al meten met een draadje en een lampje maar of dat enige veiligheidszekerheid geeft.... Ik zou in ieder geval met een universeelmeter even meten of de verbinding wel gemaakt is. Dat kun je door het ene pennetje aan de draad in het huis te leggen en het andere pennetje met een stuk kabel oid naar de aardverbinding te halen. als de meter uitslaat is de verbinding er. Maar als je zo ver in de bergen woont waar komt dan de E-voorziening vandaan? Is dit van een energiebedrijf of heb je zelf een agregaat?
 
  • #5

sassoc

New member
Ey, thnx je reactie. Het terrein is heel steil, het EDF net komt overal, drie fasen zelfs, daar zijn ze bekend om (overigens : ze moeten, per wet), eens per jaar komt er iemand de meter opnemen ; maar een technicus heeft er de pest aan, zó ver, kost hem teveel tijd ';-( .

Nog deze vraag ter verduidelijking :

[1]
ene pen (universeelmeter) aan het geelgroene net A (in de elec-kast), andere pen aan de kabel B die naar de grond-(aarde)-pen verdwijnt ?
Dan moet ik even de verbinding tussen A en B losmaken.
[2]
Of moet die ene pen aan de bruine (in Frankrijk rode) of blauwe draad ? Ook dan kan ik even de geelgroen/meterkast en geelgroen/naar grond(aarde)pen loskoppelen.

Ik merk dat ik t niet helemaal snap, maar wel genoeg om de meting te kunnen doen
"with a little help from my friends" (beatles song ';-) )

Ik denk [2]. Want [1] is onzin natuurlijk.

Heb ik het zo goed begrepen ?

Thanx, sassoc
 
  • #6

@$

New member
Ik ben niet zo goed in tekenen maar misschien is deze toch wel duidelijk.
De dreaadmag je wel los halen van de installatie.
8580_CCF01152009_00000_1.jpg
 
  • #7

sassoc

New member
OK, thnx voor de tekening. Vraagje nog :

De ene pen gaat op het punt * in huis, waar de dikke aardedraad (6 mm doorsnee, dat is 25 qmm) naar de aardpen verdwijnt (de rest is onbereikbaar, de aardpen ook : zitten diep in de aarde, achter het huis, helling).

De andere pen van de meter gaat naar de kast : maar op welke draad moet ie ? Er zijn bruine, blauwe en geelgroene, 8 groepen met 2 ALS. Die ALS werken perfect (slaan goed af), maar dat heeft niets te maken met de aardpen ';-) .

Thnx opnieuw, sassoc

* hier komen alle geelgroene (2.5 qmm) en kale (4 en 6 qmm) koper draden samen, zowel van de groepen verlichting als wasmachine, fornuis, badkuip, boiler ; vanaf hier naar de aardpen ligt dus een 6 mm (doorsnee) naakte veeladerige koperdraad, in een dikke pvc buis, naar buiten
(dit laatste is voorschrift EDF, die de stroom levert) ; totale installatie is 6 amp bij 230 volt, één fase ;
 
  • #8

Sxnder

New member
Als je wilt weten of die dikke aarddraad daadwerkelijk aan de aardpen is verbonden, zul je die meting toch tussen die draad en de pen moeten uitvoeren maar dat gaat dus niet omdat deze onbereikbaar is. Dan kun je bij wijze van spreken net zo goed een flinke ruk aan de draad geven. Als hij dan los schiet weet je dat hij niet verbonden is...
 
  • #9

@$

New member
Uit je antwoorden begrijp ik dat je niet zo veel van elektra afweet.Het aarden van een installatie is toch wel een zéér belangrijk onderdeel van een installatie dus ik adviseer je toch om op een of andere manier iemand met kennis van zaken (en een juiste meter) erbij te halen.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
3.449
Berichten
8.954
Leden
13.487
Nieuwste lid
Ruudadmin
Bovenaan