Afwerken stucwerk van tegellijm

  • #1

Msbox

New member
Ik ben een wand in de keuken aan het stuccen met tegellijm om een beton look te creëren.
Is tegellijm poreus of moet ik deze toch nabehandelen ivm schoonmaken?
Waarmee zou dat evt moeten?
 
  • #2

joop

New member
Tegellijm is over het algemeen poreus, wat betekent dat het vuil en vlekken kan absorberen. Om de muur gemakkelijker schoon te maken en te beschermen tegen vocht en vuil, is het verstandig om de muur na het aanbrengen van de tegellijm na te behandelen. Hier zijn enkele stappen en opties voor de nabehandeling:

  1. Primer en sealer: Breng eerst een primer aan die speciaal is ontworpen voor poreuze oppervlakken. Dit helpt om de zuigkracht van de tegellijm te verminderen. Daarna kun je een sealer aanbrengen. Een sealer sluit de poriën van de tegellijm af en maakt het oppervlak water- en vuilafstotend.
  2. Betonverf: Je kunt ook kiezen voor een speciale betonverf of coating die geschikt is voor gebruik in keukens. Deze verven zijn vaak waterdicht en gemakkelijk schoon te maken.
  3. Transparante lak: Een andere optie is het aanbrengen van een transparante lak. Er zijn verschillende soorten lakken beschikbaar, waaronder matte, zijdeglans, en hoogglans, afhankelijk van de gewenste afwerking. Zorg ervoor dat de lak geschikt is voor gebruik in keukens en bestand is tegen vocht en vuil.
  4. Epoxy coating: Voor een zeer duurzame en waterdichte afwerking kun je een epoxy coating overwegen. Epoxy is extreem sterk en bestand tegen vlekken en krassen, maar het aanbrengen ervan kan wat meer expertise vereisen.
Stappenplan voor nabehandeling:

  1. Zorg ervoor dat de tegellijm volledig droog is voordat je begint met nabehandelen.
  2. Reinig de muur grondig om stof en vuil te verwijderen.
  3. Breng een primer aan en laat deze volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant.
  4. Breng de sealer, verf, lak of epoxy coating aan in dunne, gelijkmatige lagen. Volg de droogtijden en applicatie-instructies van de fabrikant.
Het is belangrijk om producten te kiezen die geschikt zijn voor keukengebruik en die bestand zijn tegen de specifieke omstandigheden in een keuken, zoals vocht en warmte. Raadpleeg bij twijfel een specialist in bouwmaterialen of een professionele schilder voor advies op maat.
 
Thread starter Similar threads Replies Date
E 0
H 0
E 1
S 1
A 9

Forum statistieken

Onderwerpen
3.449
Berichten
8.954
Leden
13.486
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan