Badkamer ventilatie/verwarming

  • #1
A

Anonymous

Guest
Hallo medeklussers,

Twee vragen over een badkamer:

Ik heb een groot schuifraam en een deur in mijn nog te bouwen badkamer.

Hoe kan ik de ventilatie het beste regelen om te voorkomen dat alles beslaat en zo? Mechanisch of passief?

Ik heb beschikking over een schoorsteen waar nu de geiser in gaat,daar kan ik een extra buis waarschijnlijk wel inhakken.

Ik heb geen cv in de badkamer. Wat zal ik doen? Elektrisch of gaskachel? Ik neem aan dat in een badkamer alleen speciale elec/gaskachels kunnen/mogen?

Tips en advies zijn welkom,zoals altijd!
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
Mechanisch is het beste (altijd gegarandeerde doorstroming)en met schuifraam kun je evt. regelen bv na het douchen open met ventilator. deze laatste kan niet op een kanaal aangesloten worden waarop gasinstallatie(s) zijn aangesloten.
voor verwarming is het belangrijk dat je de koudste plaats (raam of muur) neutraliseerdt dmv warmte straling , elect. keramische straalkachels zijn hier zeer goed voor te gebruken.
Let wel op de IP waarde dwz dat het geschikt moet zijn voor op een bad/douchkamer, hoe hoger deze waarde hoe beter beveiligd je bent.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt, ik zelf heb hier goede ervaring mee.
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
Ventulatie kan alleen pasief als deze continu aanwezig is en de bis lengte niet langer is dan zo'n meter. Ook dient er een speciale trekbevorderende kap op te zitten. Mechanisch is daarom veel vaker toegepast.

Bij het gebruiken van de schoorsteen als afvoer, moet dit inderdaad in een aparte buis waar i.d.d geen andere apparaten op zitten.

Voor het tijdelijk verwarmen (met snelle opwarming) is een hete lucht verwarming het meest geschikt. Dit kan het makkelijste met een electrisch kacheltje. zoals een convector kachel.
 
  • #4
A

Anonymous

Guest
Alsnog ( vanwege een weekend weg iets verlate reactie) en alweer bedankt voor de tips en advies!

Staat de die IP waarde meestal op de doos vermeld? Wat is de beste waarde voor in de badklamer?

Als ik de afzuiging onder /boven de geiser avoerpijp plaats is het dan ook niet goed?
 
  • #5
A

Anonymous

Guest
De IP aanduideing staat altijd op de doos als het apparaat daaraan voldoet. Welke klasse je nodig hebt hangt af van de plaats van de kachel t.o.v. de water tap puten zoals douche, bad. Zit je hier min 60cm buiten of hoger dan 2.25 meter dan zit je in zone 3. Hier mag je in princieoe alles plaatsen. Beter is om hier toch IP21 te plaatsen.

> Als ik de afzuiging onder /boven de geiser avoerpijp plaats is het dan ook niet goed?
Moet een aparte pijp zijn. Ook is er een minimale afsand tussen de buisopeningen als er lucht via aangezogen wordt. Dit zal echter niet het geval zijn, en hoef een rekening worden gehouden. Wel is het altijd handig als de rookgasafvoer hoger uitmont dan de afzuiging.
 
  • #6
A

Anonymous

Guest
Nu wordt het dus zoeken naar een mooie el.verwarming. Zijn er ook el.radiatoren die ik onder het schuifraam kan plaatsen? Dus niet zo'n smal geval,of een blaaskachel. Maar een apparaat dat de vorm heeft van een normale verwarming.De bouwmarkten hier in de buurt hebben allemaal straal of blaaskachels.Dat staat niet echt mooi.


Dus het gat van de geiser boven het gat van de afzuiging in hetzelfde kanaal.ok

Kan zo'n afvoer ook plat tegen de schoorsteen komen of is het altijd beter als deze is geplaatst in het plafond boven de douche/het bad?Als dat beter is,dan neem ik aan dat zo'n ventilator altijd vochtbestendig is?

Ik wil het plafond ook weer niet al te laag maken ivm met het plaatsen van een flexbuis daarin. Ik heb de ruimte wel,de badkamer is ruim 3 m hoog nu.Maar hoe hoger hoe mooier vind ik.

Het kanaal trekt goed , als ik m'n hand er in steek voel ik de koude trek.
Denk je toch dat een mechanische ventilatie altijd beter is dan een passieve afvoer?

Alweer bedankt voor de tips!
 
  • #7
A

Anonymous

Guest
> Nu wordt het dus zoeken naar een mooie el.verwarming. Zijn er ook el.radiatoren die ik onder het schuifraam kan plaatsen? Dus niet zo'n smal geval,of een blaaskachel. Maar een apparaat dat de vorm heeft van een normale verwarming.De bouwmarkten hier in de buurt hebben allemaal straal of blaaskachels.Dat staat niet echt mooi.

Ik kom bjina noit in een bouwmark omdat ze daar zoweinig keuze hebben en alleen hele standaard dingen. Een mooie el verwarming voor een nette niet mobiele toepassing bestaat vast. Ga voor zo iets naar een verwrmingspecialist. Weet er niet zo een waar ze dit verkopen. Zoek eens rond op internet. Of bel een paar goede bedrijven af. Een goed bedrijf die heel veel, en vaak specifieke dingen, verkoopt zijn vaak de lang (vaak al en paar eeuwen) bestaande bedrijven.


> Dus het gat van de geiser boven het gat van de afzuiging in hetzelfde kanaal. ok

Zolang de rookgassen niet via dezelfde buis lopen. Dus loopt in het kanaal een alu, stalen, of RVS binnenbuis waar de geiser op zit, en deze buis heeft geen open verbingen met dit kanaal. Dan mag het, anders een aparte buis voor de ventulatie naast dit kanaal, of binnen het kanaal.

> Kan zo'n afvoer ook plat tegen de schoorsteen komen of is het altijd beter als deze is geplaatst in het plafond boven de douche/het bad?Als dat beter is,dan neem ik aan dat zo'n ventilator altijd vochtbestendig is?

Ja dat kan. Vooral omdat je zo'n mooie hoge kamer hebt is dit geen probleem. Bij lage ruimtes zo je als de ventulator niet direct boven de douche zit, met je hoofd in de mist staan. Hier niet.

> Ik wil het plafond ook weer niet al te laag maken ivm met het plaatsen van een flexbuis daarin. Ik heb de ruimte wel,de badkamer is ruim 3 m hoog nu.Maar hoe hoger hoe mooier vind ik.

Wat jammr geen standaard 18de eeuwse hoogte van 3 meter 90 of 4 meter 80. Dat is par mooi, vooral als dan de plafnd dan kwart rond zijn gestuct met een mooie fries van een halve meter. Waar je prachtige basis verlichting achter kan plaatsen. :)

> Het kanaal trekt goed, als ik m'n hand er in steek voel ik de koude trek. Denk je toch dat een mechanische ventilatie altijd beter is dan een passieve afvoer?

Als je an de trek van dit kanaal gebruik kan maken zou ik dit zeker doen. Een stuk mileu vriendelijker, goedkoper, en geen gezoem dat elk jaar weer een beetje harder klinkt.
 
  • #8
A

Anonymous

Guest
Tnimble,

Alweer dank voor je vele tips en advies.

In m'n schoorsteen zit nu met een stuk alubuis de geiser op/in een gat aangesloten. Ik begrijp dus uit je woorden dat een gat onder dat gat maken in hetzelfde kanaal waar ik een ventilatierooster op maak niet aan te raden is? Waarom niet? De warme afvoer gaat toch omhoog en niet omlaag? Of gaat het ventilatiegat de gassen omlaag trekken,valse lucht etc??

Om m'n badkamer nog hoger te maken kan ik natuurlijk het plafond weg slopen,het dak ook en een etage op m'n platte dak bouwen. Dan kom ik makkelijk tot 6 a 7m plafondhoogte! Dan nog wat kantelen en een slotgracht en dan heb ik m'n eigen hoge middeleeuwse badvertrek. Met hofdame natuurlijk,dat spreekt voor zich!

Nogmaals dank,klasse,

Max
 
  • #9
A

Anonymous

Guest
> In m'n schoorsteen zit nu met een stuk alubuis de geiser op/in een gat aangesloten. Ik begrijp dus uit je woorden dat een gat onder dat gat maken in hetzelfde kanaal waar ik een ventilatierooster op maak niet aan te raden is? Waarom niet? De warme afvoer gaat toch omhoog en niet omlaag? Of gaat het ventilatiegat de gassen omlaag trekken,valse lucht etc??

idd, als de afstand tussen deze uitlaat en inlaat klein is komt een deel van de gookgassen weer naar binnen via de trek. bij valwinden e.d. nog veel grotere hoeveelheden. Als je hier b.v. een halfe meter tussen kan hebben valt dit wel mee. Als het omn het hoekje kan nog beter. Ook kun je b.v. met een stuk alubuis / bocht de afstand er tussen vergroten. Ik kan zo niet echt zien hoe en wat. Mischien een fototje of tekenigetje.


>Om m'n badkamer nog hoger te maken kan ik natuurlijk het plafond weg slopen,het dak ook en een etage op m'n platte dak bouwen. Dan kom ik makkelijk tot 6 a 7m plafondhoogte! Dan nog wat kantelen en een slotgracht en dan heb ik m'n eigen hoge middeleeuwse badvertrek. Met hofdame natuurlijk,dat spreekt voor zich!

Voral dat laatste :p
 

Forum statistieken

Onderwerpen
3.449
Berichten
8.954
Leden
13.487
Nieuwste lid
Ruudadmin
Bovenaan