Oversluiten van je hypotheek

Door de lage rentes van tegenwoordig kan het oversluiten van een hypotheek je een financieel voordeel opleveren.
Toch is hierbij altijd je voorzichtigheid geboden. Aan het oversluiten van je hypotheek zijn vaak ook enkele kosten verbonden.

Oversluiten van een hypotheek betekend dat je je huidige hypotheek beëindigt

Oversluiten van een hypotheek betekend dat je je huidige hypotheek beëindigt en een geheel nieuwe financieringsregeling afsluit. Dit hoeft overigens niet altijd bij een andere verstrekker te zijn.
Het betekent in de meeste gevallen dat je overstapt naar een hypotheek met een lagere rente, een andere vorm van uw hypotheek kiest of naar andere hypotheekaanbieder wilt (vanwege bijvoorbeeld slechte service bij je huidige verstrekker).

In tijden dat de hypotheekrentes laag zijn, ontstaan er vaak verschillende nieuwe en voor jou interessante hypotheekvormen. Het oversluiten van je hypotheek kan op zo’n moment een aanzienlijke financiële meevaller voor u betekenen, ondanks eventuele extra kosten en boeterente die je zeker zult moeten betalen.

Adviseur

Het is belangrijk dat je weet wat je doet, je wil er toch niet financieel op achteruit gaan na het oversluiten van uw hypotheek?
Een goede mogelijkheid is om een deskundige te laten berekenen er voor jou voordeel inzit om je hypotheek over te laten sluiten.

Kosten voor het omzetten van de hypothecaire lening

Het is waarschijnlijk dat er aan het oversluiten van je hypotheek kosten verbonden zijn. Denk hierbij aan de boete die je dient te betalen aan je huidige geldverstrekker. Het is dan ook belangrijk dat je vooraf altijd vraagt om een schriftelijke opgave van deze boete. Overigens is het wel mogelijk dat de boete uiteindelijk toch afwijkt van je schriftelijke opgave. Dit komt door de zogenaamde pro forma-opgave. Hier krijg je mee te maken als er bijvoorbeeld tussen het moment van opvragen van de schriftelijke opgave van de boete en het moment dat je de lening aflost een rentewijziging heeft plaatsgevonden.

Verder krijg je bij de oversluiting altijd te maken met notariskosten.
Vaak komen hier ook de kosten voor de afsluitprovisie van de nieuwe hypotheek bij en de kosten voor het taxatierapport.

Laat dus goed berekenen of je deze kosten terug gaat verdienen met je nieuwe hypotheek.

Wanneer neem je een nieuwe hypotheek?

Het is belangrijk om te weten wanneer het verstandig is om een nieuwe of extra hypotheek te nemen.
Daarom dient je altijd goed te (laten) berekenen of er voor jou voordeel inzit. Er zijn ook nog wat andere zaken die je kunnen helpen bij het maken van uw keuze.

wanneer je in één van de volgende situaties zit, is het verstandig om je huidige hypotheek in te wisselen voor een nieuwe:

  • Indien de rente lager is dan de rente van je huidige hypotheek kan het oversluiten van je hypotheek je een voordeel opleveren.
  • Als de rente op het moment van oversluiting laag is, en indien je verwacht dat de hypotheekrente weer (verder) gaat stijgen.
  • Als je bij je huidige geldverstrekker een instaprente gekregen heeft.

Reageren niet mogelijk.