Schuren en repareren van een houten vloer

Renovatie van de vloer
Als uw planken of parket vloer zo vies is of de oude laklaag is zo slecht dat de vloer compleet gerenoveerd moet worden dan is er maar een mogelijkheid voor renovatie: schuren. Een schuurmachine wordt meestal gebruikt voor het schuren en repareren van een houten vloer. In onderstaande instructie geven we uitleg over het schuren met een schuurmachine en het opvullen van scheuren en gaten in de houten vloer.

Wanneer is schuren nodig?

Schuren is nodig indien:

 • de vloerdelen zijn gaan schotelen (kromtrekken) en de vloer opnieuw geëgaliseerd moet worden.
 • er oude verflagen en/of laklagen totaal verwijderd moeten worden omdat deze lelijk zijn geworden
 • je de gelakte parketvloer in de was wilt zetten

Schuren met een schuurmachine

Met behulp van een wals schuurmachine en een kanten schuurmachine kunt u oude vloeren weer als nieuw maken.

1 Verwijder tapijtlijm 
Verwijder evt. tapijtlijm resten met thinner. Goed ventileren.

2 Strippen van vloeren die in de was zitten
Vloeren die in de was zitten moeten eerst “gestript” worden.

Dit betekent met een vloeistof de oude waslaag verwijderen. Dit is noodzakelijk omdat anders het schuurpapier van de machine verstopt raakt met de oude was. Er zijn verschillende systemen in de handel. Als u een dergelijk systeem koopt volg dan goed de gebruiksaanwijzing.

3 Spijkers verwijderen
Eventuele spijkers of verwijderen of met een drevel dieper in de vloer slaan. Doet u dit niet dan scheuren de dure schuurbanden snel kapot.

4 Schuren met de wals schuurmachine 
Vervolgens gaat u met de wals schuurmachine schuren.

Enkele zeer belangrijke regels voor het gebruik van de wals-schuurmachine:

 • Laat de wals schuurmachine NOOIT stilstaand op de vloer staan (u krijgt dan diepe geulen in de vloer)
 • Als de walsmachine gestart wordt zorgt u dat de schuurband de vloer NIET raakt (kantel de machine achterover zie foto).
 • Zodra de walsmachine de vloer raakt loopt u langzaam naar de andere kant
 • DIRECT nadat de walsmachine stopt kantelt u hem achterover zodat de band de vloer niet raakt.
 • Schuur altijd met de nerf van het hout mee (bij visgraat en tegelparket is dit niet mogelijk en schuurt u dus ook dwars op de nerf)
 • Iedere baan schuurt u met een overlap van ongeveer 5 cm.

5 Kantenschuurder gebruiken
Omdat u met de walsschuurmachine niet dicht bij de kant kan komen moeten de randen nageschuurd worden met een zgn. kantenschuurder. Ook dit apparaat vereist een zekere handigheid.

Hier volgen de regels voor het gebruik van de kantenschuurder:

 • Zet geen extra kracht op de machine.
 • Hou de schuurschijf zo horizontaal mogelijk.
 • het sturen van de machine doet u door heel licht de machine te kantelen.
 • Gebruik geen kantenschuurder waarbij de ronde schuurschijven met een soort klittenband vast worden vastgezet. Deze schijven schieten onder het schuren vaak los wat een boel ergernis geeft. Gebruik liever een kantenschuurmachine waarbij de schijven met een verzonken rond metalen plaatje worden vastgezet.

Bij beide schuurmachines schuurt altijd in drie etappes

U begint u met grof schuurpapier , daarna middel en tenslotte fijn. Alleen in zeer extreme gevallen, als u begint met korrel 20 -30 is het nodig om in vier etappes te schuren.

Hieronder wordt aangegeven met welke korrel schuurpapier u begint:
KORREL 20 – 30
Alleen voor het verwijderen van oude verflagen of indien de vloer zeer oneffen is. Onder zeer oneffen worden hoogteverschillen verstaan van meer dan 4mm. Korrel 20 is zeer grof en wordt bijna nooit gebruikt. Na deze korrel moet u altijd nog drie keer schuren voor het beste resultaat.

KORREL 30 – 40
Voor vloeren met behoorlijk niveau verschil (2 a 4mm) of een dikke laklaag. Goede startkorrel voor normale hardhouten vloeren. Hardhouten vloeren zijn: eiken, beuken en alle tropische houtsoorten.
KORREL 40 – 60
Goede start korrel voor normale goed vlakke vloeren (max 2 mm niveau-verschil) van zachthout. Zachthouten vloeren zijn vuren en grenen.
KORREL 60 tot 100
Voor de tweede schuurronde van alle vloeren. Voor zeer vlakke zachthout vloeren kunt u ook met deze korrel beginnen.
KORREL 120 tot 160
Fijn schuurpapier voor de laatste ronde.

Na het schuren de vloer compleet stofvrij maken. De volgende dag nog een keer goed stofzuigen en dan zo snel mogelijk behandelen. De vlekken die u voor het behandelen op de vloer maakt gaan er het moeilijkst uit.

Als u langzaam over de vloer loopt, voetje voor voetje, dan hoeft u met elke korrel maar 1 x over de vloer. Neem vooral tijd voor de laatste ronde met het fijne schuurpapier.

Opvullen van scheuren en gaten in de houten vloer

Vermeng het schuursel van de laatste fijne schuurronde met houtlijm. Vermeng het tot een stevige pasta is verkregen. Als u hiermee de gaten vult en later nog licht bij schuurt heeft u een perfect resultaat.
Vervolgens is de keuze aan u om de vloer in de was te zetten of te lakken.

Lakken van de vloer

Er zijn heel veel verschillende lak systemen voor vloeren. Zowel watergedragen als met oplosmiddel. De meeste en hardste laklagen zijn op basis van poly-urethaan. Op zachte vloeren als grenen en vuren voorkomt echter de hardste laksoort geen krassen butsen. Lakken gaat het beste met een brede lakroller.

In de was zetten

U kunt de vloer direct in de was zetten maar een nieuwe vloer of een vloer die nog nooit in de was heeft gezeten zal de was zeer sterk opzuigen. Vooral in het begin betekent dit dat u de vloer vaak in de was moet zetten. Bij een nieuwe vloer eerst 1 X per maand, vervolgens om de 2 maanden etc.

Als u de vloer impregneert met speciaal daarvoor geschikte vloer olie dan hoeft u de vloer later minder vaak in de was te zetten. De fabrikant adviseert opbrengen van de vloerolie vaak met een vloertrekker. Onze ervaring is dat vaak de “aanzetten” na de behandeling zichtbaar blijven. Verstandiger is om het met een schone katoenen lap goed in te wrijven. Doet u het toch met de trekker wrijf dan goed na met een doek, voor de olie opgedroogd is. De olie moet in de vloer trekken en mag er niet bovenop staan, want na het uitharden is deze olie niet meer te verwijderen.

Houten vloeren, parket en laminaat
Ondervloeren voor laminaat hout en parket
Houten vloer, de ondervloer plaatsen
Welk gereedschap heb je nodig voor heeft voor het leggen van een houten vloer?
Een tegelparketvloer leggen
Een visgraatvloer leggen
Onderhoud van parket
Schuren en repareren van een houten vloer

Reageren niet mogelijk.