Stap voor stap tegelen van een wand

Tegelen van de wand
Voor het tegelen van de wand geldt vrijwel dezelfde voorbereiding als voor het tegelen van de vloer.
We raden je dan ook aan het artikel over het Tegelen van de vloer eerst te lezen, daarin meer informatie over de tegelsoorten, kitten en voegen. De maatvoering, het uitzetten van lijnen en het tegelen. Het tegelen van een wand is zo een koud kunstje.

De maatvoering
Belangrijk is bij elke klus de maatvoering, dus ook bij tegelen van de wand. Bij het tegelen begin je ongeveer midden op de wand. Je bepaalt een plaats op de wand waar je begint met tegelen. De bedoeling is dat je aan beide uiteinden met ongeveer een halve tegel uitkomt. Dit mag iets variëren. Maar je moet voorkomen dat je precies in de hoek eindigt met of een hele brede voeg of een hele smalle rij tegels.

Je neemt de tegelbreedte (vaak 15 cm) en telt daar de voegbreedte bij op (bijv. 2mm). Vervolgens meet je de afstand tot beide hoeken en kijkt u hoe je uitkomt. Ook kun je de tegels onderaan de wand neerleggen met de juiste voegbreedte ertussen om te kijken hoe je uitkomt.

Stap 1 Verticale lijn op de wand zetten
Als je het goede punt bepaald zet je een verticale lijn op de wand met een waterpas van minimaal 80 cm lang. Als je alleen een korte waterpas hebt houdt je deze tegen een lat aan van ongeveer 1 meter lang en trekt vervolgens met een Timmermans potlood een verticale lijn op de wand. Dit kan eventueel ook met een metselkoord met een gewicht eraan.

Stap 2 Horizontale lijn op de wand zetten
Vervolgens doe je hetzelfde horizontaal, dat wil zeggen je bepaalt een punt op de verticale lijn waarop je wilt beginnen en kijkt of je onderaan goed uitkomt. Het mooiste resultaat krijg je als de onderste wandtegel ongeveer ¾ van zijn oorspronkelijke hoogte krijgt. Door dit punt trek je met een waterpas een rechte horizontale lijn.

Stap 3 Een lat onderaan waterpas slaan en lijm aanmaken
Voor je met tegelen begint moet je een lat waterpas onder op de wand slaan om de onderste tegels te ondersteunen. De hoogte van de lat is afhankelijk van de hoogte van de onderste tegelrand. Hou ongeveer ¾ tegelhoogte aan. Deze lat kan je met twee staalspijkers op de muur slaan.

Laat de koppen van de spijkers uitsteken dan kun je de lat later makkelijk verwijderen. Hiermee voorkom je dat de wand tegels uitzakken. Bij wandtegels dus altijd kruisjes of eventueel spijkers tussen de voegen zetten. Zet de tegelkruisjes recht op in de voeg en niet tussen de tegels.

Vervolgens maak je de lijm aan, met de troffel (of een mixer hulpstuk op de boormachine) in een emmer of metselkuip. Na het mixen van de lijm met water laat je de aangemaakte tegellijm 5 minuten staan. Vlak voor je begint mix je de lijm nog een keer.

Nu kan het tegelen beginnen:
Je begint met tegelen direct naast de verticale waterpas lijn en direct boven de houten lat op de wand.

Stap 4 Met de lijmkam een verticale rij tegels aanbrengen
Met de lijmkam breng je de lijm op voor de eerste verticale rij tegels. LET OP: zorg dat de lijm NIET over de verticale lijn komt. De belangrijkste rij tegels is de eerste deze moet absoluut goed zitten en als je de lijm over de lijn smeert dan kun je niet exact zien of alle tegels exact tegen de lijn aan komen.

De gehele oppervalk moet netjes en egaal bedekt zijn en er mogen geen klonters of dubbele lagen lijm aanwezig zijn.

Stap 5 De eerste tegel
Vervolgens druk je de eerste tegel in de lijm. Dit is de tegel onderaan direct boven de houten lat. Je drukt de tegel stevig aan. Tegellijm die teveel aangebracht is of onder de tegels vandaan komt verwijderen.

Stap 6 De tweede tegel met een tegelkruisje
Vervolgens druk je de tweede tegel direct boven de eerste in de lijm. Tegelkruisjes ertussen en klaar. Tussen de tegels zet je de tegelkruisjes recht op in de voeg.

Belangrijk: omdat veel tegels, vooral de goedkopere maar ook duurdere, niet 100 % maatvast zijn kan het gebeuren dat de voeg langzaam gaat verlopen. Om dit te corrigeren is het belangrijk dat de voegkruisjes niet op de wand zitten maar recht op tussen de voeg worden geplaatst. Zo kan de voeg als het nodig is omdat een tegel iets breder is als de andere iets worden aangepast door het kruisje weg te laten. Als de kruisjes eenmaal op de wand liggen krijg je ze er niet meer tussen uit!

Tussen elke twee tegels 2 kruisjes toepassen voor een mooi resultaat. Als je geen kruisjes hebt zijn spijkers van de juiste diameter ook prima te gebruiken.

Stap 7 Omhoog werken
Zo werk je omhoog tot de juiste hoogte.
De eerste en belangrijkste rij tegels zit. Kijk of alle tegels goed zitten. Je kunt de tegels nog enige tijd verschuiven.

Zo ga je door tot de hele wand klaar is.
De tegelkruisjes kun je 12 uur later verwijderen.

Klussen

Reageren niet mogelijk.