Wat voor verschillende keukenstijlen zijn er?

In vrijwel elk huishouden zal de keuken gelden als één van de, zo niet de meest, belangrijke ruimtes van de woning. Het is dan ook belangrijk dat je keuken bij je past en, niet geheel onbelangrijk, bij de andere ruimtes van de woning past.

Afhankelijk van je woninginrichting en/of persoonlijke voorkeur zijn er diverse stijlen waarin je jouw keuken kan inrichten. Grofweg kan gesteld worden dat er 3 mogelijkheden zijn, namelijk de Landelijke keuken, de Moderne keuken en de Design keuken. Deze drie stijlen onderscheiden zich door een aantal specifieke kenmerken die hieronder beschreven worden.

De Landelijke keukenstijl

Landelijke keukens kenmerken zich door het uitstralen van warmte en gezelligheid. De landelijke keuken wordt ook wel de “boerenkeuken” genoemd omdat het bijna aanvoelt alsof je je op een boerderij bevindt.
De landelijke keuken is op te delen in 3 verschillende typen, namelijk de Toscaanse stijl, de Franse stijl en de Retro stijl. Hieronder een beschrijving.

Toscaanse stijl
De Toscaanse stijl van keukendesign is de afgelopen jaren in populariteit aan het toenemen en kenmerkt zich door het naar binnen halen van het “buiten” gevoel. Een keuken in deze stijl straalt veel warmte uit en voelt bijna romantisch aan!
Er wordt gebruik gemaakt van rustgevende, natuurlijke kleuren als Terracotta, kolenzwart en donkerblauw.
Ook zijn motieven met afbeeldingen van citroenen, olijven, zonnebloemen etc. veel terug te vinden in het Toscaanse design.

Franse stijl
Deze stijl creëert een landelijk gevoel “op z’n Frans” door het gebruik van zonnige, gouden tinten. Ook licht- en donkergroene, kobaltblauwe, lavendel en oceaanachtige kleuren worden veel gebruikt.
De Franse stijl keuken komt zowel in grotere als kleinere keukens goed tot zijn recht.
Als decoratie worden rustiek vormgegeven urnen, hand geschilderd keramiek en koperen potten goed tot hun recht.

Retro
De retro keuken, ofwel de keuken van een aantal decades terug kenmerkt zich door:

  • het bijna overdadig gebruiken van decoraties als houten snijblokken, koperen potten, rieten manden etc.
  • karakteristieke deuren
  • gelaagde afwerking
  • het gebruik van hout kenmerkt de retro keuken. Kersen- en eikenhout zijn twee veelvoorkomende houtsoorten die gebruikt worden bij het design van de retro keuken.

De retro keuken is mooi door eenvoud.

Moderne / Design keukenstijl

De moderne keuken en de “design” keuken hebben qua uiterlijke kenmerken veel met elkaar gemeen. De keukens ogen erg strak door het gebruiken van strakke, hoekige objecten waarbij nauwelijks tot geen ruimte is voor ronde of uitstekende attributen.
Om de strakke afwerking te vergroten zijn de uitstekende handgrepen op bijvoorbeeld de keukenkastjes en lades vervangen door niet-zichtbare grepen.
Veel gebruikte kleuren zijn matte kleuren als grijs, zwart, wit, beige en bruin gecombineerd met felle, opvallende accenten als felgroen, -geel, -oranje, -rood en hout.

De keukens worden voorzien van de nieuwste inbouwapparatuur zodat je van alle luxe bent voorzien. Verder worden materialen als kunststof, glas en metaal het meest gebruikt in deze ontwerpen.
Geen uitzondering in deze keukenontwerpen is het kookeiland!

Reageren niet mogelijk.