Zelf een fundering maken

Gebouwen met stenen muren en staal constructies moeten altijd een fundering hebben. Een houten gebouw met verdieping ook. Ondanks dat het een specialistische klus is, is het in veel gevallen wel mogelijk zelf  te maken. Bekijk onze instructie “Zelf een fundering maken”.

Heb ik wel een fundering nodig?
Twijfel je of in jouw geval een fundering noodzakelijk is vraag dan een constructeur om dit te berekenen. Neem bij voorkeur een lokaal bekende constructeur die op de hoogte is van de specifieke problemen van de ondergrond. Zo is een fundering op veengrond gecompliceerder dan eentje op een zandbodem. Voor een tuinhuis, garage of blokhut is meestal een fundering nodig. Vraag de constructeur om een tekening.

LET OP: Voor het bouwen van een heel huis is het noodzakelijk om een deskundige de fundering te laten berekenen. Voor een aanbouw volstaat een fundering zoals hierna beschreven.

Minimale diepte
Een fundering moet altijd minimaal 60 cm diep zijn. De vorstgrens mag namelijk ook bij een strenge winter nooit de onderkant  bereiken. Deze kan anders omhoog vriezen.

Bij het maken van een fundering heb je keuze uit twee methodes:
Een betonnen fundering maken
Gemetselde fundering maken

Reageren niet mogelijk.