Zelf metselen – de voorbereiding

Welke steen, hoe dik de voeg en spouwmuur en verband
Voor je begint met het metselen van een muur of aanbouw moet je een viertal beslissingen al genomen hebben ten aan zien van steen, dikte voeg, spouwmuur en verband. Wanneer je zelf gaat metselen is de voorbereiding het halve werk.

Wat voor steen ga ik gebruiken
Wat voor steen ga ik gebruiken, er zijn honderden soorten bakstenen, het meest gebruikte formaat is het zogenaamde waalformaat, 21 cm lang, 10 cm breed en 5 cm hoog. Bakstenen zijn in erg veel kleuren en variaties leverbaar. Als je een aanbouw gaat bouwen neem dan hetzelfde type steen als van het hoofdgebouw. Het beste is om een steen mee te nemen naar uw leverancier/bouwmarkt voordat je gaat metselen.

De dikte van de voeg
De horizontale voeg (lintvoeg) en de verticale voeg (stootvoeg) hebben vaak een verschillende dikte. Als het een aanbouw betreft neem dan de voegbreedtes van het hoofdgebouw over. Anders gaan de steen lagen van de aanbouw “verspringen” ten opzichte van die van het hoofdgebouw, erg lelijk.

Een enkele muur of spouwmuur
Een spouwmuur is een dubbele muur met daartussen een loze ruimte (de spouw). Deze muren zijn verbonden door spouwankers zodat de buiten- en binnen- muur niet ten opzichte van mekaar kunnen verschuiven. Een spouwmuur heeft een veel betere isolatie waarde. Dus voor een gestookte ruimte is het veel beter. Maar voor een garage of bijkeuken kan een enkele muur ook volstaan. Houdt hier rekening mee bij het metselen.

Verband keuze
Het meest gebruikte verband is het halfsteensverband Bij het halfsteensverband zit de (verticale) stootvoeg precies boven het midden van de steen daaronder. Dit metselt heel makkelijk ook bij de hoeken. Ook bij aanbouwen hetzelfde metselverband aanhouden als dat van het hoofdgebouw. Vooral bij oudere vooroorlogse panden zijn er zeer fantasie rijke metselverbanden toegepast. Als er dan toch een aanbouw aan moet dan (graag) in dezelfde stijl. De bovenste laag stenen wordt vaak staand gemetseld. Een laag staande stenen noemt men de rollaag.

Het metselen van een muur is niet zo eenvoudig als het lijkt! De belangrijkste trefwoorden zijn: recht, waterpas en vochtigheid van specie en steen. Voor je begint met metselen van een muur moet er eerst een fundering gestort of gemetseld worden. Kijk voor het metselen of storten van een fundering in de rubriek Fundering

Zelf metselen – de voorbereiding
Gereedschap die je nodig hebt om te gaan metselen
Welk materiaal heb je nodig om te gaan metselen?
Stap voor stap metselen

Reageren niet mogelijk.