Zelf stap voor stap laminaat leggen

Stap voor stap uitgelegd!
Bij de volgende instructie gaan we ervan uit dat de ondervloer al gemonteerd is. Zo niet, kijk bij de voorbereiding van deze klus voor instructies. Als je de keuze voor een ondervloer nog moet maken, kijk dan bij Ondervloeren. We gaan verder met het daadwerkelijk zelf laminaat leggen, eenvoudig stap voor stap uitgelegd.

Je moet nu beslissen langs welke wand je wil beginnen met het leggen van het laminaat of de houten planken. Het laminaat wordt meestal in de lengte van de kamer gelegd, zo lijkt de kamer het grootst. Bij zeer smalle lange kamers kun je eventueel overwegen het laminaat overdwars te leggen.

Stap 1 Metselkoord gebruiken voor de rechte muur
Bepaal met behulp van een metselkoord welke van de 2 muren de minste afwijkingen vertoont. Langs de meest rechte muur begint u. Zorg dat de eerste strook 15 mm van de rand af ligt. Gebruik kleine strookjes hout en houtsplinters die je tussen de wand en het plaatmateriaal steekt om te zorgen dat deze strook plaatmateriaal exact en recht langs het metselkoord loopt. Dit is super belangrijk en bepaalt het succes van het verdere leggen.

Neem de tijd om de eerste stroken mooi recht te verlijmen of in elkaar te klikken. Dit voorkomt later kieren tussen de stroken.

Stap 2 Laminaat lijmen
De eerste rij stroken verlijm je alleen op de kopse kant

Stap 3 De tweede rij
De tweede rij zowel op de kopse kant als in de lengte verlijmen.
Controleer nog een keer of de eerste twee banen een rechte lijn vormen d.m.v. het metselkoord.

Zorg altijd dat de naden van de vloer niet vlakbij mekaar liggen. En zorg dat de afgezaagde uiteinden altijd aan de buitenkant komen. Deze vallen later onder de plint.

Stap 4 De volgende strook
Bij het klik systeem klik je de volgende strook eraan. Bij het lijmsysteem breng je eerst lijm aan en slaat vervolgend met een kort stukje afval laminaat de stroken in mekaar. Zowel over de lengte als op de kopse kant goed aanslaan. Nooit met de hamer de stroken proberen in mekaar te slaan de groef en/of veer beschadigd en je kunt de strook weggooien.

Stap 5 Overtollige lijm verwijderen
Overtollige lijm direct verwijderen met een schone doek.

Stap 6 afkorten van laminaatstroken en afzagen
De laminaat stroken als volgt afkorten: met de winkelhaak en timmermanspotlood haaks aftekenen.

Vervolgens met een fijn getande zaag afzagen. Als je een decoupeerzaag gebruikt (zie foto) dan zijn er speciale fijne zaagjes verkrijgbaar voor laminaat.

Ondanks het gebruik van een fijne zaag kan de harde toplaag van het laminaat toch gaan afbrokkelen. Dit kun je voorkomen door een stuk schilderstape over het laminaat te plakken en daar doorheen te zagen. Schilders tape direct na het zagen verwijderen.

Stap 7 Het uiteinde aandrukken met een koevoet
Het uiteinde van elke strook kun je niet aantikken mbv. een afvalstukje laminaat. Dit druk je aan met behulp van de koevoet. Plaats weer een stukje afval laminaat tussen de muur en de koevoet om beschadiging te voorkomen.

Stap 8 Herhaal de stappen
Je werkt zo door totdat je aan het andere einde van de kamer bent. Hou overal 1 cm speling.

Je laminaat vloer is nu klaar, 24 uur niet belopen !

Na 24 uur verwijder je klosjes en de vloer heeft nu rondom 1 cm speling.

Afwerking van de laminaatvloer

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de montage van de plinten. Er zijn veel systemen, oriënteer je goed. Het beste is om de plinten tegen de muur te bevestigen zodat de laminaat vloer hier onderdoor kan uitzetten en krimpen. Ook zijn er systemen waarbij kabels van bijv. speakers in de plint verwerkt kunnen worden.

De plinten die tegen de wand gemonteerd worden zijn altijd staande plinten. Als je toch liggende plinten wil dan ontkom je niet aan plinten die op de vloer bevestigd worden. Wacht dan zeker 1 week, totdat de vloer totaal is uitgewerkt, voor je deze plinten bevestigd.

Wil je om wat voor reden ook toch plinten op de vloer bevestigen dan gaat dit zeer snel met plakplinten. Wel is het beter dan zeker 1 week wachten tot de vloer helemaal is uitgewerkt.

Wij adviseren het niet. Want deze plakplinten werken wel makkelijk en snel maar kieren zijn niet uitgesloten omdat ook een laminaat vloer altijd blijft uitzetten en krimpen.

Verstekbak gebruiken voor de uiteindes van de plinten
Gebruik een verstekbak voor het zagen van de uiteindes van de plinten. Zo krijg je geen kieren tussen je plinten in de hoek. Dit werkt natuurlijk alleen als de hoeken van de kamer haaks zijn. Controleer dit met je winkelhaak.

Zwaaihoek gebruiken bij niet haakse hoek
Als de hoek niet haaks is kun je een zwaaihoek gebruiken om de hoek te meten. Deze hoek vervolgens overtekenen op de plint.

Voordat je een laminaatvloer gaat leggen
Welk gereedschap en materiaal heb ik nodig voor het leggen van een laminaatvloer
Zelf stap voor stap laminaat leggen

Reageren niet mogelijk.