Waar moet ik om denken bij het kopen van een afzuigkap?

De afzuigkap voert vieze lucht via een filter af naar buiten waardoor je in een frisse keuken je favoriete maaltijden kunt bereiden en je keukenmateriaal bespaart blijft van vettigheid. Er zijn zeer veel verschillende soorten afzuigkappen. Waar moet je om denken bij het kopen van een afzuigkap. Wij helpen je met de aanschaf.

Verschillende soorten en maten afzuigkappen

Er zijn vele soorten en maten afzuigkappen en om de voor jou geschikte afzuigkap te vinden, moet je op het volgende letten:

  • Modellen
  • Met motor, of zonder?
  • Vermogen
  • Geluidsniveau
  • Kosten

Afzuigkap modellen

Afzuigkappen zijn er in verschillende modellen, maar ongetwijfeld past niet elk model bij je keuken. Hieronder een overzichtje van de verschillende types waaruit je kunt kiezen:

Het schouwmodel
Wil je een echte blikvervanger in de keuken? Dan is dit type afzuigkap misschien iets voor jou. Deze afzuigkap is meestal van RVS of een combinatie van RVS met glas gemaakt en is weer onder te verdelen in twee categorieën:

De wandschouw en de eilandschouw
De eerste wordt aan de wand bevestigt en is in verschillende breedtes (van 60 tot 120 cm) verkrijgbaar. De tweede wordt los boven een keukeneiland opgehangen. Als het niet mogelijk is de afzuigkap tegen de muur te monteren, is dit dus één van de alternatieven. Omdat het schouwmodel zo duidelijk aanwezig is in je keuken, is het belangrijk dat het mooi is vorm gegeven. Er zijn verschillende designs die variëren van rond tot piramidevormig.

De vlakscherm afzuigkap
Deze uitvoering is veel minder opvallend dan de schouwmodellen, omdat het in een bovenkastje wordt geïntegreerd. Op deze manier is alleen de voorkant van het apparaat zichtbaar en je stelt de kap in werking door dit frontje uit te schuiven.

De geïntegreerde afzuigkap
Vind je een zichtbare afzuigkap maar niets? Je kunt het apparaat dan als het ware “verstoppen” in één van de keukenkastjes. De afzuigkap wordt achter de deur van zo’n kastje gemonteerd en treedt in werking als je het deurtje opent. Het kastdeurtje krijgt de rol van een dampscherm.

Inbouwunits
Als je al een schouw of andere ombouw in je keuken hebt, is het mogelijk om de afzuigkap hierin te monteren. Net als de geïntegreerde afzuigkap, is dit model dus ook een optie voor als je liever niet hebt dat de afzuigkap te zien is.

De onderbouw afzuigkap
Onderbouwmodellen worden onder een -vaak ingekort- keukenkastje bevestigd en steekt onder het kastje uit, waardoor het apparaat erg zichtbaar is. De onderbouwafzuikap is erg simpel en misschien niet volgens de laatste trend, maar dit model is meestal wel het goedkoopst.

De tafelschouw
Bevindt je aanrecht zich voor een raam en zijn de onderbouw- inbouw- en wandschouw-afzuigkappen dus geen opties? Dan kun je naast een eilandschouw ook voor een tafelschouw kiezen. Deze is overigens ook ideaal voor een kookeiland en maakt een moderne keuken helemaal af.

Randafzuiging
Dit systeem staat meestal op een op het werkblad bevestigde unit en neemt hierdoor veel minder plaats in dan één van de andere types afzuigkappen. De lucht wordt langs de zijkanten van de kookzone haast geruisloos weggezogen. Let wel, dat deze manier van afzuiging meer een aanvulling is op een andere vorm van keukenventilatie, voor als je bijvoorbeeld een grill-element wilt gebruiken. Ook moet je rekening houden met het gebruik van hoge pannen: als de stoom uit de pannen omhoog gaat kan het systeem deze niet wegvoeren.

Belangrijk om te weten: als je een gasfornuis hebt, is het niet verstandig voor wand- of randafzuiging te kiezen, omdat deze een tekort aan lucht kan veroorzaken. Hierdoor kan de verbranding niet goed verlopen en komen er schadelijke gassen vrij.
Het is dus belangrijk dat je keuken van genoeg verse lucht wordt voorzien.

Extra’s
De wat modernere afzuigkappen zijn vaak voorzien van praktische extra’s:

  • Een filterverzadigingslampje geeft aan wanneer het tijd is het filter te verschonen.
  • Sommige uitvoeringen beschikken over een speciale sensor die meldt wanneer je de afzuigkap beter uit- of aan kan zetten.
  • Ben je gesteld op gemak? Er bestaan zelfs afzuigkappen met een afstandsbediening, waarmee je soms ook van tevoren de gebruiksduur van het apparaat kunt programmeren.
  • Omdat de ventilatielucht van een afzuigkap meestal kouder is dan die in je huis doorstroomt, verlies je warmte én energie. Een warmte terugwin-unit (WTW-unit) voorkomt dit verlies, doordat de warmte van de afgezogen lucht wordt vastgehouden in de unit. Als de schone lucht via de recirculatiekap weer je keuken in wordt gevoerd, komt het eerst langs de unit, waar de lucht weer wordt opgewarmd.

Afzuigkappen zonder motor

De meeste nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig al voorzien van een ventilatiesysteem. Het is dan niet slim om voor een afzuigkap met een motor te kiezen, omdat deze dit ventilatiesysteem kan verstoren. Speciaal hiervoor bestaan er motorloze afzuigkappen, die worden aangesloten op het luchtreinigingssysteem van je huis.

Om het centrale ventilatiesysteem op je keuken te concentreren, moet eerst een klep worden open gezet. Een voordeel van de motorloze afzuigkap is dat het bijna geruisloos zijn werk doet.
In tegenstelling tot een motorloze afzuigkap, kun je bij een afzuigkap met motor de afzuiging regelen d.m.v. druktoetsen, schuifregelaars, tuimeltoetsen of tiptoetsbediening. Hoewel afzuigkappen meestal over één motor beschikken, zijn er ook apparaten die van twee motoren voorzien zijn. Deze hebben een grote afzuigcapaciteit, maar kunnen ook meer geluid produceren.

Het vermogen van de afzuigkap

Het vermogen van een afzuigsysteem wordt in m3/uur uitgedrukt. De geschikte capaciteit moet namelijk gelijk zijn aan de kubieke inhoud van je keuken. Meestal hebben afzuigsystemen een capaciteit tussen de 200 en 800 m3 per uur. Hoe weet je wat voor vermogen een afzuigkap in je keuken moet hebben? Met een eenvoudige rekensom: het apparaat moet op de laagste stand in staat zijn het totale keukenvolume 8 tot 10 keer te verversen.

Het geluidsniveau

Als je besluit een afzuigkap met motor aan te schaffen, doe je er goed aan ook op het geluidsniveau letten. Vooral bij een open keuken is een wat stillere afzuigkap erg prettig en zijn afzuigsystemen met minder dan 50 dB zeker aan te raden. Er bestaan overigens ook modellen, die geïsoleerd zijn met een geluidsdemping.

De kosten van de afzuigkap

Afzuigkappen zijn al verkrijgbaar vanaf 50 euro, maar de prijs hangt natuurlijk af van verschillende factoren (denk hierbij aan het model, het vermogen en eventuele extra’s). Simpele onderbouw-afzuigkappen zijn vanzelfsprekend veel goedkoper dan een luxe schouwmodel (tot 1500 euro) met een trendy design.

Overige tips
-Het is het beste als het luchtafvoerkanaal zo min mogelijk bochten heeft; deze verminderen meestal de capaciteit.
-Voor het plaatsen van een inbouw-, onderbouw-, of schouwafzuikap is technische kennis noodzakelijk.
-De afzuigkap moet dezelfde breedte hebben als je kookplateau
-Als je niet veel moeite wilt hoeven doen voor een schoon filter in je afzuigkap, kun je het beste op zoek gaan naar een afzuigsysteem die voorzien is van een metalen filter. Deze kun je gewoon in de afwasmachine stoppen.

Reageren niet mogelijk.