aarde van materiaal

  • Onderwerp starter Anonymous
  • Startdatum
  • #1
A

Anonymous

Guest
Hoi collega klussers

Wij zijn startende klussers en na veel kleine dingen, dgaan we beginnen aan de badkamer. Nu lezen we dat alle onderdelen in een badkamers geaard moeten worden. Kan iemand ons uitleggen wat dat is, waar dat goed voor is en hoe je dat het beste kunt doen.
Alvast bedankt
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
Hallo, alles aarden in een badkamer is wel veel van het goede. De NEN1010 zegt
'Alle delen die bij een defect onder spanning kunnen komen te staan dienen te worden voorzien van een aardgeleider aansluiting' De badkuip (indien van metaal), de verwarming, de waterleiding moeten dus worden geaard en zelfs zou de bewapening in een betonvloer moeten worden geaard.
De reden van aarden is te voorkomen dat er om wat voor reden dan ook spanning komt te staan op een van die metalen delen. Daar je in je natte lijf erg kwetsbaar bent. Zorg er wel voor dat die aarde ook echt een goede aardaansluiting is! (laat dat eens checken bij een oud huis) Bij een slechte aardaansluiting kan het aarden meer gevaar opleveren dan veiligheid. Zo is er een verhaal dat in een nieuwbouwflat alles van metaal onder spanning stond door een defect in een kopieermachine (een draad was tegen de metalen behuizing aan gevallen) De aardelektrode was niet goed en daardoor stond gelijk alles van metaal in het gebouw onder spanning. (die werd door de slechte aarde natuurlijk niet afgevoerd)
Anyway lang verhaal... alles van metaal aarden met CU 4mm² en aansluiten op een goed aardpunt (direct vanuit de meterkast)

Succes, M.
 
Thread starter Similar threads Replies Date
F 0
M 0
S 2
H 1
A 1

Forum statistieken

Onderwerpen
3.461
Berichten
8.963
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan