aardlek stuk

  • #1
A

Anonymous

Guest
Vraagje.
Een (keuken) monteur wist mij te melden dat mijn aardlek stuk was.
Hij hield de blauwe draad tegen de aarde(geel groen) en de aardlek bleef gewoon werken.
Volgens mij kan de aardlek nooit springen met deze verbinding want er staat geen stroom(pje) op deze draden dus kan de aardlek ook geen verschil meten.Klopt het dat de monteur het niet bij het rechte eind heeft ?
merci voor het antwoord
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
het verhaal heeft 2 kanten. uitgaande dat de aardlekschakelaar in staat en er zitten meerdere eindgroepen achter die in 'bedrijf' staan en stroom voeren, dan zou hij gelijk hebben. immers de retourstroom moet gelijk of binnen de 30 mA lekstroom liggen. Hou je de blauwe draad tegen de aardedraad aan dan zal de retour weglekken via aarde en niet via de aardlekschakelaar, omdat moment moet de aardlekschakelaar afschakelen. Hij heeft geen gelijk als er geen verbruikers op dezelfde groep zitten want er loopt dan geen stroom terug naar de aardlekschakelaar. Het beste is om regelmatig de aardlekschakelaar te beproeven met het testknopje op het apparaat. succes.
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
Het verhaal heeft nog een kant. Stel achter de aardlek schakelaar staan 2 groepen. de eerste naar de gang en de boven verdieping. De tweede naar de keuken, badkamer, WC en bijkeuken. De draden van de keuken lopen door naar de bijkeuken enz.

Als een verbruiker in de woonkamer, gang of boven verdieping aan staat is de kans dat er een spanning op de blauwe draad in de keuken staat die hoog genoeg is om boven de 40mA te komen erg klein. Op de blauwe draad in de gang is de kans veel groter dat dit het geval is.

Dit komt door 2 redenen; weerstand en inductie. De eerste is makkelijk te begrijpen. Koper is niet 100% een geleider en heeft dus een weerstand. eze is niet erg hoog -- anderrs zou de draad okok voelbaar warm worden -- maar hoog genoeg om er een kleine spanning over te laten staan.

Stel een verbruiker van 500W is aangesloten via 2 koper draden van 10 meter. De koper draden hebben een weerstand van 0.2 ohm. Het apparaat heeft een weerstand van 105 ohm (P=U*I en I=U/R => R=U^2/P = 230*230/500=105) De totale weerstand is dan 105+0.2+0.2=105.4 er loopt dan eens troom van 230/105.4=2.18 Ampere. Over de blauwe koper draad staat dan een spanning van 0.2*2.18=0.43 volt.

Als je de blauwe en de geelgroene met elkaar doorverbind komt deze 0.48 volt ook hier op te staan en gaat er een stroompje lopen. Theoretisch rond de 1.9 Ampere en MOET de aardlek zeker uit gaan. In de parktijk is deze sroom veel lager omdat de weerstand van de beschermingsdraad (geelgroen) veel hoger is (enkele ohms)

Ook door inductie (werking van b.v. eren transformator) komt er spanning op de blauwe draad te staan ook als er geen verbruikers zijn. In een goede instalatie is dit echter dusdanig laag dat dit de aardlek niet KAN doen aanspreken.
 
  • #4
A

Anonymous

Guest
Wellicht ten overvloede, maar weet je zeker dat je aardedraad in verbinding staat met je aardingspin in de meterkast. Indien deze verbinding niet 100% is dan zal er geen potentiaal verschil zijn tussen L en Pe. dit is nog gevaarlijker als een defecte aardlek.
 
  • #5
A

Anonymous

Guest
Dit kun je helaas niet met de test knop op de aardlekschakelaar tesen. Een handig hulpmiddeltje hierbij (velen malen goedkoper dan de echte testapparatuur) is een randaarde stekker kopen en in een elektronica zaak (b.v. display) een weerstand van 6.8 kilo ohm. Deze weerstand schroef je tussen 1 van de polen en de aarde aansluiting (niet vergeten de stekker weer dicht te maken). Steek deze stekker in een contact, gaat de spanning er niet af steek hem er dan anders om in, gaat de spanning er dan nog niet af dan werkt of de automaat niet goed of is de aardelektrode niet goed.
 
Thread starter Similar threads Replies Date
D 1
M 0
G 1
C 0
E 2

Forum statistieken

Onderwerpen
3.449
Berichten
8.954
Leden
13.487
Nieuwste lid
Ruudadmin
Bovenaan