aardlekschakelaar aansluiten na de groepenkast

  • #1
A

Anonymous

Guest
hallo mensen

ben van plan om een aardlekschakelaar aan te sluiten na de groepenkast
voor een groep die ik wel beveiligd wil hebben met een aardlek
Dit in verband met een hele oude groepenkast die geen aardlek heeft en nog de oude schroefpatronen
Wil het op deze mannier doen ivm de kosten die het vervangen van deze oude groepenkast met zich mee brengt
Na de aardlekschakelaar komt ook een schroefpatroon
Nou is m n vraag is dit mogelijk en zo ja zijn der geen bij effecten zoals het spontaan in werking zetten van de aardlekschakelaar

alvast bedankt
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
U bent verantwoordelijk voor de elektrische instalatie. Een aardlek buiten of na de groepenkast aansluiten mag niet.
U bent zelfs verplicht om een aardlek te hebben.
U bent tevens verplicht om iedere verandering aan de groepenkast te melden en de instalatie te laten keuren.
Maak geen dubbele onkosten en voorkom eventuele problemen.
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
das dan duidelijk
Dacht dat het mogelijk was maar om in een voor oorlogs huurhuis de hele instalatie te laten aan passen ( de hele groepenkast moet der dan uit )en de hoge kosten vind ik niet zo n goed idee
De huisbaas zou der wel heel blij mee zijn aangezien zijn woning der vooruit op gaat
Zal dus de wasmachiene en droger maar laten staan waar die staat

bedankt voor de info
 
  • #4
A

Anonymous

Guest
Hoi Pietersz

Je kunt ook de huisbaas schriftelijk op de hoogte brengen van deze feiten.
 
  • #5
A

Anonymous

Guest
Het is niet waar dat een aardlekschakelaar per se in de meterkast geplaatst moet worden. Sterker nog, er zijn aardlekschakelaars in de handel die je gewoon tussen een stopcontact en een stekker kunt plaatsen, voor bijvoorbeeld het verlengsnoer van een elektrische grasmaaier. Zeker in oude huizen, waar geen aardlekschakelaar in de meterkast zit, is dit een goedkope en toch veiligere oplossing.
 
  • #6
A

Anonymous

Guest
Geen aardlekschakelaar= geen aardbeveiliging= spelen met het leven door A) kortsluiting in bedrading of apparatuur, gevolgd door brand.

B) Geen aardlek wil dus ook zeggen dat randaarde apperatuur niet geaard is dus de kans om geëlektrokuteerd te worden is zeer hoog. Een aardlek behoort in de meterkast op de bestaande groepen te zijn aangesloten en niet daar buiten.
als men zoekt naar de NEN normen dan zie je welke eissen er gesteld worden.
 
  • #7
A

Anonymous

Guest
Een aardlekschakelaar zal niets helpen bij KORTSLUITING, want deze schakelaar geen geen kortsluitbeveiliging.......
Een installatie wordt "gekeurd" naar de maatstaven, lees NEN-EN normen, zoals die gelden tijdens de bouw van de installatie. Is deze gebouwd in 1970, gelden die normen, is er later een deel bijgebouwd, dan geld voor dat deel de normen van dat bouwjaar......

Inderdaad zijn er "losse" aardlekschakelaars te koop, welke tussen een verlengsnoer gezet kunnen worden. Er zit dus een steker en een koppelcontactstop aan. Deze worden bv aangeraden voor een caravan op de camping, maar kunnen ook heel goed als alternatief gebruikt worden, zonder de hele installatie aan te passen.
 
  • #8
A

Anonymous

Guest
hallo, dat is dus pure onzin. Een aardlek heeft NIETS van doen met de aarding van toestellen.

Wil je nou echt beweren dat in een installatie zonder aardlekschakelaar de apparatuur (met een a dus) niet geaard zou zijn ? Dat is dus echt onzin.
 
  • #9
A

Anonymous

Guest
De Perfect Stranger heeft volkomen gelijk. De aarding is er voor om te zorgen dat wanneer de fasedraad contact maakt met een geleidend oppervlak, de spanning wordt afgevoerd via de aardedraad, omdat spanning de weg van de minste weerstand volgt en de aardedraad nu eenmaal de makkelijkste weg is. Deze fungeert dan dus als nuldraad. Wanneer je echter met blote voeten op een tegelvloer staat, gaat de stroom bijna net zo makkelijk door jou heen en wanneer de dat meer is dan 0,5A, dan ben je dood.
De aardlek schakelaar controleert dat de spanning die door de fasedraad gaat gelijk is aan de spanning die via de blauwe nuldraad terugkomt. Bij een verschil van meer dan 0,03A schakelt hij de spanning af.
Nut en noodzaak van een aardlekschakelaar lijkt me hiermee voldoende duidelijk. Deze kan ook los tussen de hoofdzekering en de groepenkast worden geplaatst. Kost rond de 100 euro. daarvoor is het wel nodig dat de energieleverancier tijdelijk de spanning afschakelt.

Vriendelijke groet,
Bouwbert.
 
Thread starter Similar threads Replies Date
D 1
M 0
G 1
E 2
W 1

Forum statistieken

Onderwerpen
3.463
Berichten
8.965
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan