dakkappel

  • #1
A

Anonymous

Guest
Ik overweeg om zelf een dakkappel te maken. Wie heeft hier ervaring mee.
Graag advies/tips en trucs, misschien wel een (algemene bouwtekening)
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
Als je een schets met maten op het internet kunt zetten, en een link ernaartoe hier kunt posten kan ik je wel helpen hoe deze gemaakt kan worden en welke meteriaal dikten nodig zijn. Het mooiste effect krijg je als hij gelijkend is aan die bij b.v. de buren en in stijl van het huis is. E.v.t kun je ook een foto van het huis plaatsen en e.v.t indien aanwezig een gelijkende kapel. Onthouw alles kan zonder te veel problemen, alleen ronde bogen e.d. zijn vakwerk.
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
Dank voor de reactie. Het gaat om een standaard dakkappel van ca. 4.00 meter breed, geen bijzonder of afwijkende. Waar het mij met name om gaat is het dak van de dakkappel. Het liefst zou ik een hellend dak maken met dezelfde dakpannen als de huidige. Welke hoek moet je minimaal aanhouden om te voorkomen dat bij slecht weer de regen onder de dakpannen slaat.
Of anders hoe construeer je het dak indien je een plat dak maakt. Je moet hierbij dan natuurlijk rekening houden dat er dakbedekking op komt(dus opstaande randen etc. Welke materialen. Waar kan je de juiste loodslabben kopen(gewoon bij een bouwmarkt ?).
 
  • #4
A

Anonymous

Guest
Eenschuindak nooit onder een hoek van minder dan 70 graden plaatsen. Standaard hellingen zijn 30, 45 en 60 graden bij spant en knikspant daken. Soms wordt wel 80 graden gebruikt maar dan worden de pannen vast gehouden door er een houten raster overheen te timmeren.

Voor de breedte van 4 mtr dienen er minstens 2 midden stijlen in het kozijn te zitten van min 63 breedt. De bovenkant waar het dak op komt te rusten ingeval van een schijndak min 110x63 om doorbuiging te voorkomen. een plat dak op minimaal 90x63 om er voor reparatie werkzaam heden op te kunnen lopen.

Bij een schuindak niet aan de aan de zijkanten maar max 2 meter uit de zijkanten een balk in de richting van de dak (in geval van 4 meter toch raadzaam om er 2 te nemen als het lang mee moet gaan)

Om de meter komt hier een horizontale balk op. Voor het goeie kan deze een kwart ingekapt worden om deze in elkaar te verzinken (niet verlijmen!). De zijkanten van deze horizontale balken in de zijmuren minstens 6cm laten opleggen.

Indien de zijmuren niet hoog genoeg zijn deze met een houten balk constructie ophogen of opmetselen.

Bij een houten constructie minimaal 63x63 nemen. Om de 60cm een verticale steun balk aanbrengen.

De buitenzeide van kapel en zijschotten aftimmerenmet b.v. WBP (watervast verlijmd multiplex.)

Voor een platdak om de 60cm een balk van minstens 90x63 of om de 80cm een van 110x63. OSB platen er op vastspijkeren (niet schroeven!) Spijkers wel verspringent er in slaan. d.w.z. de eerst schuin 15 graden naar voor de volgende 15 schuin naar achter dan weer naar voren enz...

Aande randen mastiek balken (zijn 3 hoekige balken) monteren. Op het diepste punt (aan voorzeide) een afvoerplaatsen.
Voor de randen zijn zinken lijsten te koop waar de boeidelen in vallen.

Voor de bedekking de 1ste laag bitumen er op vast spijkeren. Hiervoverheen een laag bitumen met van de ronde folie gatn er in daarna weer een dichte laag er overheen branden.

De aansluiting met de dakpannen kan door de bitumen hier eer 15cm onder door te laten lopen.
 
  • #5
A

Anonymous

Guest
Waarom de OSB platen spijkeren en niet schroeven. Wat is precie shet probleem van schroeven?
 
  • #6
A

Anonymous

Guest
Bij schuin spijkeren heeft het materiaal de ruimte op te werken zonder na verloopvan tijd los te gaan. Bij rechtspijkeren komen de spijkers en dus ook de platen langzaam omhoog. Bij recht en schuin schroeven kan het hout geen kant op en woden de vesel rond het draad beschadig en wordt het gat rond de schroef langzaam groter en komt het als nog los te liggen, bij massief hoet is dit process trager, hoe kleiner de houtspinners of zaagsel is hoe sneller dit gaat. Je hebt mischien wel bij de kopse kanten van spaanplaat gemerkt dat deze afbrokkeld als je er langs gaat, zelfde effect. Schroeven kan dus wel, maar het gaat gewoon weg minder lang mee.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
3.463
Berichten
8.965
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan