Over boekenkasten en geluidsisolatie

  • Onderwerp starter Markkesters
  • Startdatum
  • #1

Markkesters

New member
Graag jullie adviezen ivm het volgende. Wij hebben een huis gekocht uit 1930, en de muren tussen ons en de buren blijken vrij gehorig te zijn. Dat is geen heel groot probleem, bovendien moet ons huis nog ingericht worden, momenteel is het nog een galmende leegte.

Dat neemt niet weg dat we toch een beetje schrokken van de geluiden die we soms horen aan de andere kant van de muur. Bovendien willen we zelf ook niet voor overlast zorgen in omgekeerde richting. Als iemand bij de buren zijn of haar stem verheft, kunnen we het verstaan. We horen enkel stemmen en muziek, het gaat niet om harde voetstappen of dichtslaande deuren. Vermoedelijk luchtgeluid dus, en geen contactgeluid. Ons huis heeft houten vloeren met laminaat, en we hebben de indruk dat er tussen ons en de buren een enkele muur zit zonder spouw of isolatie.

In onze belangrijkste leefruimte willen we tegen de muur naar de buren een grote boekenkast maken. Dat was sowieso de bedoeling, maar nu we beseffen hoe gehorig het is, overwegen we extra maatregelen. We denken enerzijds aan het creëren van een soort extra wand met behulp van de boekenkasten, zodat het lijkt of de boekenkasten ingebouwd zijn (ik voeg enkele afbeeldingen toe van online voorbeelden).

Wat we ons afvragen:
- Vormen (gevulde) boekenkasten een geschikte geluidsisolatie? Bevestigen we die extra wand/kasten aan de muur of juist niet? Ik begrijp dat het bij ‘echte’ tussenwanden belangrijk is dat ze ‘zwevend’ worden geplaatst, klopt dat?
- Heeft het zin om tussen de muur en de boekenkasten extra isolatie aan te brengen, en zo ja: wat voor isolatie?
- Hebben jullie ervaring met bijv. métisse (katoenisolatie) of eenvoudigweg noppenschuim zoals in geluidsstudio’s?
- Heeft het überhaupt zin wat we overwegen?
- Zijn er nog andere dingen die we kunnen doen? Aansluitingen van vloeren/wanden of stopcontacten extra isoleren? Alle tips zijn welkom!
Veel dank alvast!

Schermafbeelding 2021-03-30 om 08.27.20.jpg Schermafbeelding 2021-03-30 om 08.28.03.jpg Schermafbeelding 2021-03-30 om 08.29.27.jpg
 

Forum statistieken

Onderwerpen
3.339
Berichten
8.809
Leden
13.331
Nieuwste lid
Thavron
Bovenaan