Stopcontacten van deurkozijnen naar muur verplaatsen?

  • #1

ster100

Member
Op veel deurkozijnen zit een stopcontact/schakelaar. Niet fraai, dus die moeten weg en in de muur. Wat zijn de regels wat betreft de hoogte/plaats van stopcontacten/schakelaars?
 
  • #2

Kees

New member
Geen, behalve in een badkamer, daar gelden bepaalde zones.

En wanneer je badkamer niet op aardlekschakelaars is aangesloten (oude huizen) dan mag je uitsluitend een trekschakelaar bovenaan gebruiken voor het licht, en geen stopcontacten.

Maar voor de rest kun je schakelaars en stopcontacten daar plaatsen waar je het praktisch vindt. In mijn huis (60-er jaren) zitten de schakelaars allemaal op schouderhoogte, tegenwoordig zit het allemaal rond de 1 mtr hoogte, dat is (denk ik) vooral vanwege mogelijk gebruik door invaliden.

Zorg er alleen voor dat stopcontacten die laag zitten voorzien zijn van kinderbeveiliging, zeker wanneer je zelf kleine kinderen hebt, of die vaak over de vloer komen.

Tip: maak tekeningen/schetsen (met opgemeten afstanden tov. vaste punten) van alle leidingen die je in de muur legt. Bespaart je een hoop zoekwerk waar de leiding zit wanneer je later ergens iets op wilt hangen e.d.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
3.461
Berichten
8.963
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan