Stap voor stap een dragende betonvloer construeren

In 13 stappen een dragende betonvloer
Volg onderstaand stappenplan en kom stap voor stap in 13 stappen tot de constructie van een dragende betonvloer. Je kunt meer dan je zelf denkt.

Stap 1 Bepaal de hoogte voor de betonnen T-liggers
Je bepaalt de hoogte waar de betonnen T-liggers in de muur geplaatst moeten worden.

Stap 2 Span een metselkoord
Met behulp van een gespannen metselkoord en de waterpas trek je een waterpas lijn op de juiste hoogte op de muur.

Stap 3 De exacte plaats bepalen
Nu bepaal je de exacte plaats van de T-liggers. De afstand tussen de T-liggers is zeer belangrijk want de broodjes moeten er later precies tussen passen. Deze afstand varieert per fabrikant.

Stap 4 Uitsparingen in de wand maken
Vervolgens maak je de uitsparingen in de wand waar later de T-liggers ondersteboven in komen. Houdt de onderkant van de uitsparing (= jouw waterpaslijn) exact aan Dit wordt namelijk de basis voor de T-ligger. De rest van het gat mag ruw en groter worden uitgehakt. Dit wordt later weer opgevuld met specie. Meestal zal aan minimaal 1 kant de T-ligger in een spouwmuur komen. Dit is makkelijk om de T-ligger door te steken in de spouw en vervolgens in het gat aan de andere kant te steken. Heb je aan twee kanten massieve muren dan zal het gat veel groter moeten worden omdat anders het inbrengen van de T-ligger niet mogelijk is.

Stap 5 Breng de T-liggers in
Nu kun je de T-liggers in brengen. Hou er rekening mee dat de T-ligger minimaal 12 cm oplegging moet hebben. D.w.z. dat de T-ligger minimaal 12 cm in de muur moet worden ingebracht.

Stap 6 Opvullen met broodjes
Nu kun je beginnen met het opvullen van de ruimtes tussen de T-liggers met de broodjes.

Stap 7 Wapeningsnet op maat maken
Vervolgens maak je het wapeningsnet op maat en legt het op de vloer.

Door middel van het monteren van de betonafstandhouders (kleine konische beton elementen met daaraan vast een stuk beton vlechtdraad) zorg je dat het wapeningsnet 2,5 cm van de vloer afkomt.

Stap 8 Afreilatten plaatsen
Nu leg je de afreilatten op het net. De bovenkant van de afreiIatten is de bovenkant van de beton vloer. Zorg dus dat de afreilatten exact de dikte van de te storten vloer hebben. Je bent nu klaar voor het betonstorten.

Stap 9 Drie methodes voor het bereiden van het beton

Een betonwagen laten komen
Je laat een betonwagen komen met kant en klare beton. Als deze wagen een betonpomp heeft dan pompt hij het beton zo op de vloer. Heel makkelijk en snel. LET OP: doe je deze klus voor het eerst bestel dan langzaam uithardende beton. Dit geeft je meer tijd voor het afreien en vlak maken. De betonwagen is natuurlijk alleen voordelig voor grote klussen en dan nog relatief duur door de hoge eenmalige kosten voor de beton wagen en de beton pomp. Voor prijzen informeer je bij de betoncentrale bij jou in de buurt. Als je een chauffeur van een betonwagen kent dan kan dit helpen want vaak is er, na een grote klus, nog wat beton over in de wagen..

Beton in kant en klare zakken
Je kunt ook het beton in kant en klare zakken kopen. Je hoeft alleen maar water toe te voegen. Niet teveel water toevoegen. Dit is een makkelijke maar wel lichamelijk zware methode. Deze methode is redelijk voordelig. Water en beton goed mengen. Je kunt het beste steeds +/- 5 zakken tegelijk op een schone ondergrond, straatwerk, of een houten plaat leegstorten. Per zak heb je ongeveer 2,5 liter water nodig. Vervolgens maak je een kuil in het midden. Giet een deel van het water hierin en vervolgens het beton omscheppen en goed mengen. Herhaal dit tot het beton egaal van kleur is en er geen natte en droge plekken meer in zitten. Het water in gedeeltes toevoegen. Elke hoeveelheid beton die je op de vloer brengt moet direct afgereid en vlak gemaakt worden. Probeer een enigszins droge mortel die uit zichzelf “staat” te maken.

Zelf draaien met een betonmolen
Tenslotte de goedkoopste optie: je laat zand bezorgen, grind (beton grind) en cement en je gaat zelf draaien. Je hebt dan absoluut een betonmolen nodig. Probeer dit niet zonder want je krijgt gegarandeerd problemen met het mengen.

Je neemt 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Vervolgens vul je de betonmolen en voegt water toe totdat het beton goed is. Zeker niet teveel water toevoegen. Een goede mortel “staat” uit zichzelf en is absoluut niet vloeibaar! Teveel water is niet goed voor de sterkte van het beton. Elke hoeveelheid beton die je op de vloer brengt moet direct afgereid en vlak gemaakt worden.

Stap 10 Het afreien van de vloer
Het afreien van de vloer doet je door de rei met heen-en-weer gaande bewegingen naar je toe te trekken. De rei mag niet van de afrei latten afschieten. Zwaar werk en het beste is om twee personen aan de rei te zetten.

Stap 11 Glad maken met een spaan
Vervolgens maak je de vloer glad met de spaan. Hierbij moet je ook steeds je voetstappen weer glad smeren. Dus achteraan beginnen en rustig naar de uitgang toe werken.
Direct na het glad maken haal je de afreilatten uit het beton.

De sleuf vul je op met verse beton en je smeert de vloer glad af met de spaan. Omdat je door de verse beton loopt moet je ook iedere keer de door jou gemaakte voetafdrukken weer glad maken met de spaan !

Stap 12 Goed nat houden
Vervolgens goed nat houden tijdens het drogen. Het beste is bedekken met landbouwplastic gedurende 3 dagen. Als dit niet mogelijk is dan regelmatig besproeien.

Stap 13 Vlinderen als alternatief voor toevoeging van een cement afdekvloer

Vaak wordt er over een betonnen vloer nog een zgn. cement afdekvloer gesmeerd om de vloer optimaal glad te krijgen. Dit extra werk kun je voorkomen door de vloer te vlinderen. Je wacht tot het beton zo hard is dat je erover kunt lopen zonder afdrukken dieper dan 1 a 2 mm te maken.

Vervolgens ga je met de vlinder machine net zo lang over de vloer tot deze compleet glad is. Met een vlinder machine kun je de vloer zo glad als een spiegel krijgen. Het vlinderen vergt enige handigheid maar het resultaat is super. De vlindermachine is tegenwoordig overal te huur.

Afhankelijk van de temperatuur en gebruikte cement soort kun je soms al na 1 uur maar ook wel eens na pas 13 uur beginnen met vlinderen. Het enige probleem is dat er soms een kiezel uit het beton aan de oppervlak komt en door de vlindermachine wordt gepakt. Hoe groter het beton grind hoe groter dit risico. Neem dus fijne beton grind.

Als je een vloerverwarming wilt aanbrengen (of centrale verwarmingsslangen of elektriciteitsleidingen) dan kun je de buizen met betonvlechtdraad vastmaken aan het wapeningsnet en daaroverheen het beton storten.

Na het drogen is de vloer klaar. Als je goed gevlinderd hebt is de vloer afwerkingklaar. Hou er wel rekening mee dat de vloer nog zeker 4 weken vochtig blijft. Dus als je er een houten vloer over heen wilt leggen dan wachten of folie aanbrengen (zie: onder houten vloeren).

5 redenen om zelf een betonvloer te storten
Construeren van een dragende vloer
Welk gereedschap heb ik nodig bij het construeren van een betonvloer
Welk materiaal heb ik nodig voor de constructie van een betonvloer
Stap voor stap een dragende betonvloer construeren

Reageren niet mogelijk.