Klussen Klussen klus Behangen

Behangen  

Behangen blijft de populairste wandbedekking in Nederland. Behang is er in tientallen soorten, variŽrend van gewoon papier behang tot schuimvinyl behang.

Lees de volgende artikelen en behang stap voor stap met ons mee:

 behangen informatie Algemene informatie en de behangsoorten
 behang verwijderen Verwijderen van oud behang
 behang stap voor stap Stap voor stap behangen
 behangtips Behangtips


Algemeen en de behangsoorten
Het plakken van het behang gebeurt of met kleine overlappingen tussen de banen, dus: overlappend, of met de randen precies tegen mekaar aan, dit heet stotend. Behang met patronen wordt altijd stotend geplakt. Kijk op de gebruiksaanwijzing van de verpakking.

Het aandrukken van het behang waarbij ook de luchtbellen verwijderd worden gebeurt of met een behangborstel of met een behangroller. Dit is afhankelijk van de soort behang. Kunststof behang kan met een behangroller worden aangedrukt. Papierbehang met een behangborstel.

Voor elke soort behang is er een andere lijm. Hoe zwaarder het behang, hoe zwaarder de lijm.

Papierbehang soorten
Papier behang, enkele laag papier, niet sterk
Duplex behang, dubbele laag papier
Rauhfaser behang, geperste houtvezel behang in: grof, middel en fijn.
Vliesbehang (snelbehang), papierbehang, laag papier met dun vlies, zonder behangtafel op te brengen. Makkelijk op te brengen en te verwijderen.

Kunstofbehang soorten
Acryl behang, papieren ondergrond met kunstof toplaag. Sterk, afwasbaar.
Vlakvinyl behang, glad kunstof behang, 100 % afwasbaar, zeer sterk, glad oppervlak
Schuimvinyl, 100 % afwasbaar, zeer sterk, relief oppervlak

Behangen wordt meestal op een behangtafel gedaan. De behanglijm moet namelijk 5 a 15 minuten intrekken in het behang voordat het behang met de lijm op de muur geplakt kan worden. Deze zgn. inweektijd hangt af van de soort behang.

Vliesbehang
Tegenwoordig is er zgn. snelbehang, ook wel vliesbehang genoemd. Nu is het ook mogelijk om de muur eerst in te smeren met het plaksel en vervolgens het behang zo tegen de muur te plakken. Dit werkt veel eenvoudiger. En u heeft geen behangtafel nodig. Het insmeren van het behang op de behangtafel geeft altijd een boel geknoei. Binnen de kortste keren zit het plaksel overal.

Een ander voordeel van dit vliesbehang is dat het makkelijk weer van de muur af te trekken is. Dus zonder stoomapparaat.

Alleen als het oude behang overal goed vast zit, geen profiel heeft en geen gaten en/of scheuren kunt u er zo over heen behangen. Hou er rekening mee dat als het oude behang overlappend geplakt is dat u deze naden door het nieuwe behang heen ziet.

Bouwbehang
Bouwbehang wordt in nieuwe huizen vaak op de muur geplakt en is meestal niet het mooiste behang. U moet dit behang echter minimaal 6 maanden laten zitten. De muren van een nieuwbouwhuis zijn nog niet helemaal uitgewerkt en dit kan kleurverschillen geven in het behang.
 

 behangen informatie Algemene informatie en de behangsoorten
 behang verwijderen Verwijderen van oud behang
 behang stap voor stap Stap voor stap behangen
 behangtips Behangtips
 Klussen klus Klussen

 


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: