Stap voor stap behangen

In 21 stappen eenvoudig uitgelegd hoe je zelf stap voor stap kunt behangen. Tips over het aanmaken van de lijm, het insmeren en de manier van plakken.

Stap 1  De eerste strook
De eerste strook behang is de belangrijkste. Deze eerste strook behang moet absoluut recht zitten. Neem hier dus de tijd voor. Je begint in een hoek te behangen. Zet met het timmermans potlood een stip boven aan de muur, 48 a 50 cm uit de hoek. (behang is meestal 52 breed, zo kunt je 2 a 4 cm van het behang door de hoek heen plakken). Vanuit dit punt trek je met een lange waterpas of een touwtje met een gewichtje eraan een dunne lijn, de loodlijn, loodrecht naar beneden.

Zet deze loodlijn altijd met potlood en dun want anders bestaat er de kans dat je de loodlijn later door het behang heen ziet.

Stap 2  Op maat snijden van de stroken
Vervolgens snij je eerst alle stroken behang op maat. De juiste maat is de hoogte van de muur + ongeveer 10 cm.

Bij patronen behang opletten want soms is er een aansluitend patroon, soms een verspringend patroon en soms moeten de banen om en om geplakt worden. Dit hangt helemaal van het soort patroon af. Leg enkele stroken uit op de vloer en kijk naar het resultaat. Bij patronen behang moet je absoluut op de achterkant de stroken nummeren en boven of beneden vermelden. Doe dit weer dun met het timmermanspotlood. Nooit met pen of stift want dan zie je het later door het behang heen.

Stap 3  Lijm aanmaken
Nu gaan we de lijm aanmaken. Dit varieert per merk. Volg de aanwijzingen van de fabrikant. Dit is echt essentieel. Zorg dat de lijm klontervrij is.

Stap 4  De eerste baan leggen
Leg de eerste baan met het patroon naar beneden op de behangtafel. Smeer de strook behang in met de inwrijfborstel.

Stap 5  De behangtafel schoon houden
LET OP: zorg dat er absoluut geen plaksel op de behangtafel komt. Gebeurt dit wel dan direct verwijderen. Zorg dus dat je een emmer schoon water met een doekje bij de hand hebt. Het schoonhouden van de behangtafel is echt het halve werk. Het beste is de strook behang steeds iets over de rand heen te laten steken en daar de lijm heen te smeren.

Stap 6  Insmeren dubbel vouwen en rusten
De stroken ingesmeerd behang vouw je dubbel met de gelijmde kanten tegen elkaar. Deze strook ingesmeerd behang laat je vervolgens de voorgeschreven tijd rusten.

Stap 7  Rusttijd
Gebruik deze rusttijd om uw behangtafel goed schoon te maken.

Stap 8  Plakken boven tegen de muur
Na de rust tijd pak je de strook behang op slaat de bovenste rand open en plakt de strook boven tegen de muur aan. Je laat enkele centimeter oversteken over het plafond. Dit wordt later afgesneden. Nu moet je zorgen dat de strook precies tegen de loodlijn aan zit.

Stap 9  Behang glad strijken
Als de strook goed zit pak je de behangborstel (of roller bij kunststof behang) en strijkt vanuit het midden naar de zijkanten het behang glad. Alle luchtbellen verwijderen.

Stap 10  Uitklappen en op de muur wrijven
Vervolgens de strook behang uitklappen en volgens dezelfde methode op de muur wrijven

Stap 11 De loodlijn
Controleer of je perfect tegen de loodlijn aan blijft.

Stap 12  Afsnijden overtollig behang
Nu het overtollige behang boven en onder afsnijden.

Gefeliciteerd de eerste en belangrijkste strook zit!

Stap 13 Repeat
De volgende stroken behang gaan volgens hetzelfde principe.

Een binnenhoek behangen

Stap 14
De strook behang komt als je 50 centimeter uit de hoek bent begonnen precies 2 cm breed door de hoek heen op de volgende wand. Druk het behang voorzichtig goed in de hoek met bijvoorbeeld je duim. Als het behang in de muur iets los komt is de kans op scheuren groter. Dit is ook weer afhankelijk van de sterkte van het gebruikte behang. Kunststof behang zal niet scheuren. Hoe dunner het papier behang hoe groter de kans op scheuren.

Stap 15
Vervolgens controleer je ALTIJD of de strook behang nog loodrecht loopt. Neem dus het touwtje met gewicht of lange waterpas en controleer dit. Klopt het dan kun je gewoon doorbehangen.

Stap 16
Klopt het niet dan moet je als je overlappend behangt: een lange houten lat gebruiken om het behang loodrecht af te snijden. Anders gaan alle volgende stroken ook iets verlopen.

Stap 17
Bij stotend behangen plak je de volgende strook er enkele cm’s overheen. Vervolgens snij je met een lange lat en het afbreekmes het behang over een loodrechte lijn naar beneden door. De twee stroken behang verwijderen en het behang past nu perfect tegen mekaar. Wees niet te zuinig met de afbreekmesjes. Als de mesjes bot worden trekken ze een scheur in uw nieuwe behang.

Stap 18
Bij een buitenhoek is het ook het beste om met 2 a 3 cm om de hoek te gaan. Meet dus de afstand tot de hoek en maak de baan 2 a 3cm breder. Zo ga je het beste de hoek om.

Stap 19
Bij stotend behangen plak je de volgende strook er enkele cm’s overheen. Vervolgens snij je met een lange lat en het afbreekmes het behang over een loodrechte lijn naar beneden door. De twee stroken behang verwijderen en het behang past nu perfect tegen mekaar.

Stap 20
Bij overlappend behangen: controleer ALTIJD of de strook behang “om de hoek” nog loodrecht loopt. Neem dus uw touwtje met gewicht of lange waterpas en controleer dit. Klopt het dan kun je gewoon doorbehangen.

Stap 21
Klopt het niet dan moet je als je overlappend behangt: een lange houten lat gebruiken om het behang loodrecht af te snijden. Anders gaan alle volgende stroken ook iets verlopen.

De verschillende soorten behang
Verwijderen van oud behang
Stap voor stap behangen
Behangtips

Reageren niet mogelijk.