De verschillende soorten behang

Behang is de populairste wandbedekking in Nederland. Behang is er in tientallen soorten, variërend van gewoon papier behang tot schuimvinyl behang. In onderstaand artikel lees je over de verschillende soorten behang en hun eigenschappen. Lees mee en leer stap voor stap alles over behang en de manier van behangen.

Voor elke verschillende soort behang is er een andere lijm.

Hoe zwaarder het behang, hoe zwaarder de lijm.

Papierbehang soorten

  • Papier behang, enkele laag papier, niet sterk
  • Duplex behang, dubbele laag papier
  • Rauhfaser behang, geperste houtvezel behang in: grof, middel en fijn.
  • Vliesbehang (snelbehang), papierbehang, laag papier met dun vlies, zonder behangtafel op te brengen. Makkelijk op te brengen en te verwijderen.

Kunststofbehang soorten

  • Acryl behang, papieren ondergrond met kunststof toplaag. Sterk, afwasbaar.
  • Vlakvinyl behang, glad kunstof behang, 100 % afwasbaar, zeer sterk, glad oppervlak
  • Schuimvinyl, 100 % afwasbaar, zeer sterk, reliëf oppervlak

Behangen wordt meestal op een behangtafel gedaan. De behanglijm moet namelijk 5 a 15 minuten intrekken in het behang voordat het behang met de lijm op de muur geplakt kan worden. Deze zogenaamde inweektijd hangt af van de soort behang.

Vliesbehang
Tegenwoordig is er zogenaamd snelbehang, ook wel vliesbehang genoemd. Nu is het ook mogelijk om de muur eerst in te smeren met het plaksel en vervolgens het behang zo tegen de muur te plakken. Dit werkt veel eenvoudiger. En je hebt geen behangtafel nodig. Het insmeren van het behang op de behangtafel geeft altijd een boel geknoei. Binnen de kortste keren zit het plaksel overal.

Een ander voordeel van dit vliesbehang is dat het makkelijk weer van de muur af te trekken is. Dus zonder stoomapparaat.

Alleen als het oude behang overal goed vast zit, geen profiel heeft en geen gaten en/of scheuren kun je er zo over heen behangen. Hou er rekening mee dat als het oude behang overlappend geplakt is dat je deze naden door het nieuwe behang heen ziet.

Bouwbehang
Bouwbehang wordt in nieuwe huizen vaak op de muur geplakt en is meestal niet het mooiste behang. Je moet dit behang echter minimaal 6 maanden laten zitten. De muren van een nieuwbouwhuis zijn nog niet helemaal uitgewerkt en dit kan kleurverschillen geven in het behang.

Tips geldend voor alle verschillende soorten behang

Behang met een patroon plak je altijd stotend
Het plakken van het behang gebeurt of met kleine overlappingen tussen de banen, dus: overlappend, of met de randen precies tegen mekaar aan, dit heet stotend. Behang met patronen wordt altijd stotend geplakt. Kijk op de gebruiksaanwijzing van de verpakking.

Aandrukken van behang om luchtbellen te verwijderen
Het aandrukken van het behang waarbij ook de luchtbellen verwijderd worden gebeurt of met een behangborstel of met een behangroller. Dit is afhankelijk van de soort behang. Kunststof behang kan met een behangroller worden aangedrukt. Papierbehang met een behangborstel.

De verschillende soorten behang
Verwijderen van oud behang
Stap voor stap behangen
Behangtips

Reageren niet mogelijk.