Extra groepen

  • #1
A

Anonymous

Guest
Een aantal electrische vragen:

Een vriend heeft een appartement gekocht uit +/-1970 met 2 groepen. De technisch bouwkundige heeft aangeraden om er minimaal 2 groepen bij te plaatsen.

1. Volgens de bouwkundige moet dan ook alle bedrading vervangen worden ivm kleurcodering? Waarom?

2. Welke werk moet door een instellateur gebeuren?

Groeten,

Marcel
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
hoi marcel,

de oude kleurcodering is gewijzigd.
dit was rood = nu blauw (nul), groen = nu bruin( fase) en grijs = nu geel/groen ( aarde). Heb je nog stoffen bedrading dan moet je zondermeer de bedrading veranderen maar dan zou je ook de buizen moeten veranderen want die waren toen die tijd van ijzer. ik denk in het geval van jou dat je al kunststof leidingen hebt dus je kunt volstaan met alleen de bedrading uit te wisselen.
Als je geen ervaring hebt van het uitwisselen van groepen of bedrading in meterkasten begin er dan niet aan, elektrisiteit is iets wat je niet ziet en dus alleen kunt voelen DODELIJK!!. In principe mag je alles na de kwh meter zelf doen mits het deugelijk is aangelegd. je kunt het altijd opnieuw laten keuren door het energie bedrijf.
succes Frank
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
Klopt het dan ook dat er altijd stroom op staat ? Deze is toch wel uit te schakelen ? Of werkt een electricien altijd onder spanning?

Het vervangen van bedrading en bijzetten van een nieuwe groepen kast lijkt mij geen probleem maar als er spanning op de aanvoer blijft staan dan mag een electricien het stuk van de meter naar de nieuwe kast doen.

Groeten,

Marcel
 
  • #4
A

Anonymous

Guest
In principe kun je volstaan door de aardlekschakelaar uit te schakelen. waarna je 2 extra goepen bij kunt plaatsen. wil je meer dan 4 groepen dan moet er een extra aardlekschakelaar geplaatst worden. In dat geval zul je de hoofdpatroon moeten losnemen. Dit is normaalgesproken geen klus voor de doe het zelver en zal je dus dooor een elektricien moeten gebeuren.
Frank
 
  • #5
A

Anonymous

Guest
Beste Frank,

Er geldt natuurlijk wel meer dan 1 regel

inderdaad maximaal 4 groepen per aardlek
minimaal 2 aarlek in 1 groepenkast
dus ook min 2 groepen in 1 groepenkast
Groepen dienen zo veel mogelijk verdeeld te worden over de aardleks

Dit is na te lezen in de NEN1010 2003

ps. sluit dus NOOIT een aardlek achter een aardlek.

2 x een aardlek is ook nog is verstandig omdat bij het uitslaan van 1 aardlek --> niet alle verlichting uitslaat.

ps. kijk voor een nieuwe kast is op https://mdhelektroshop.nl/ ( Hager kast 4 groepen onder de 250 euro installatie door een van onze installateurs (wel zo veilig) voor maar 75 euro)



met vriendelijke groet,

R.Kooiman
Het Team Elektro-online
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Forum statistieken

Onderwerpen
3.462
Berichten
8.964
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan