Gereedschap

Wanneer je met elektriciteit aan het werk gaat heb je de volgende gereedschappen nodig:

Buigijzer
Flexibele ijzeren veer die ingebracht wordt in de elektriciteitsbuis VOOR hij gebogen wordt. Maak een touwtje vast aan het buigijzer anders krijg je het buigijzer er later niet uit. Het buigijzer heb je niet nodig bij gebruik van flexibele pijp. Deze geribbelde pijp wordt niet geadviseerd voor het grote lengtes en veel bochten.
Het trekken van de draad gaat door de richels veel moeilijker.

Draad striptang
Tang voor het eenvoudig afstrippen (blank maken) van de uiteindes van elektriciteitsdraad.

Spanningsmeter
Ook wel multimeter. Hiermee kunt u zien hoeveel spanning er op de elektriciteitsdraden staat. Tevens kunt u weerstanden en stroomsterktes meten.

Platbektang
Tang met platte bek. Ook wel platbek tang genoemd. Wordt combinatie tang genoemd omdat hij voor vele doel-einden bruikbaar is.

Punttang
Tang met scherpe punt vormige bek. Om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen. Bijv. ideaal voor het pakken van een elektriciteitsdraad in een overvolle lasdoos.

Spanningszoeker
Schroevendraaier vormig apparaatje met “verklikkerslampje” in het handvat. Hou de spanningzoeker tegen het contact en raak de achterkant aan. Gaat het lampje branden dan is er spanning. Je weet nooit HOEVEEL spanning. Als je exacte voltages wilt meten heb je een spanningsmeter nodig.

Elektriciteit – begrippenlijst
Aanleggen en opbouw elektriciteit
Gereedschap dat je nodig hebt voor het werken met elektriciteit
Materiaal voor het aanleggen van elektriciteit
Elektra aanleggen

Reageren niet mogelijk.