Oude verf verwijderen

Oude verf verwijderen

Het verwijderen van ouder verf is belangrijk wanneer je een strak resultaat wilt voor je nieuwe schilderwerk. Met onderstaande tips over het verwijderen van houtrot, het afkrabben, grondverf en plamuren helpen we je met een mooi resultaat!

Stap 1 Houtrot verwijderen

De houtrot delen verwijderen met een beitel totdat je op goed hout zit.

Stap 2 Afkrabben en oude lagen verf verwijderen

Hout
Alle losse verflagen wegkrabben met een verfkrabber. Als je een 100 % strak resultaat wil moet je alle oude verf afbranden met een elektrische verfbrander en een verfkrabber. Als het gewoon goed moet en de bescherming van het hout voorop staat kunt de vastzittende verflagen laten zitten.

IJzer
Nieuw ijzer heeft een zgn. walshuid. Deze walshuid komt na enkele jaren los van het ijzer en neemt de evt. verf of hammerite lagen mee. Laat nieuw ijzer dus eerst stralen voor je het verder behandelt.

Steen, Ytong en gips
Alle losse delen verwijderen. In de jaren 70-tig werden veel muren en plafonds met zgn. veegvast geverfd. Dit is een kalkhoudende muurverf en slecht nieuws. Want deze zgn. veegvast moet er compleet worden afgewassen. Zwaar en vervelend werk. Of je moet beslissen om weer veegvaste muurverf te gebruiken dan kunt er zo over heen verven.

Als de muur sterk zuigt, bijvoorbeeld Ytong blokken dan moet de muur ook voorbehandeld worden met voorstrijk. Opbrengen met grote bIokkwast of vachtroller.

Als je twijfelt verf je 1 m2 van de muur en kijkt of de verf dekt. Dekt de verf na 2 lagen nog niet compleet dan is het beter en (goedkoper !) om eerst voor te behandelen met voorstrijk.

Stap 3 Ontvetten

Oude verf verwijderen van hout en ijzer
Oude verflagen wordt altijd eerst ontvet met ammonia voor het geschuurd wordt. Doet je dit niet dan worden de eventueel aanwezige vetten in het hout geschuurd en zal de hechting van de nieuwe verflagen niet optimaal zijn. Dus eerst ontvetten door met een doek met verdunde ammonia oplossing stevig over het houtwerk te wrijven. Ammonia geeft een vieze prikkelende lucht dus goed ventileren. Er zijn ook alternatieve meer milieu vriendelijke middelen aanwezig, vraag erna bij uw vakhandel of bouwmarkt.

Oude verf verwijderen  van steen, gips en Ytong
Reeds geverfde muren afnemen met verdunde ammonia oplossing, laten drogen en verven. Donkere vlekken van waterlekkages, nicotine of andere verkleuringen altijd voorbehandelen met een zgn. isoleer middel. Zeker drie keer opsmeren. Vooral nicotine vlekken zijn hardnekkig, worden deze niet goed geïsoleerd dan worden ze gegarandeerd weer zichtbaar door de nieuwe verflaag heen.

Schimmel, groene draden en zwarte punten (“het weer”) moet je uitsteken, vervolgens repareren met roodband of bij diepe gaten goudband.

Stap 4 Schuren

Vooral de overgangen van de oude verflaag naar het afgekrabde hout goed vlak schuren voor het beste resultaat. Grote vlakken met de schuurmachine.

Stap 5 Hoeken en Randen

De hoeken en randen met de hand schuren. Begin te schuren met schuurpapier middelgrof, korrel 80 of 120. Daarna licht naschuren met fijn schuurpapier korrel 240. Na het schuren goed stofvrij maken met een vochtige lap.

Stap 6 Glas en Houtwerk

Glas en houtwerk dat niet geschilderd moet worden afplakken.

Let op: direct na het schilderen het afplaktape verwijderen. Doe je dit niet dan is het later een hele klus om alle tape en lijm- resten te verwijderen.

Stap 7 Grondverf

Gebruik voor het overschilderen met lichte kleuren een witte grondverf en voor het overschilderen met donkere kleuren een grijze grondverf. Meestal wordt er eerst gegrond en pas daarna geplamuurd. De grondverf is namelijk een uitstekende hechtlaag voor de plamuur.

Let op: sommige plamuur fabrikanten adviseren eerst te plamuren en pas daarna te gronden. In dit geval moet je natuurlijk eerst plamuren. Lees dus de gebruiksaanwijzing op de plamuur goed.

Grondverf niet te dik opbrengen. De grondverf wordt opgebracht voor een optimale hechting van de aflak en meer niet. Liever de grondverf met 20 a 30 % terpentine verdunnen en zorgen dat het goed in het hout trekt.

Stap 8 Plamuren

Er zijn erg veel verschillende soorten plamuren en nog meer vaak verwarrende namen. Lakplamuur, wood-fill, vloeibaar hout, alabastine kant-en-klaar plamuren, twee componenten plamuren op epoxy of polyester basis etc.

Plamuur is per kilo een zeer duur produkt. En voor veel plamuur werk, bijv. in stenen muren kan net zo goed gewoon roodband gebruikt worden. Roodband en andere gipsprodukten kunnen NOOIT gebruikt worden voor het plamuren van hout ! Hieronder het door ons geadviseerde produkt voor de klus:

1 Gaten en scheuren in stenen muren, ytong blokken (gasbeton), kalkzandsteen, gipsplaten, beton (niet buiten)
Roodband of Goudband
Voor de prijs van een tube plamuur koopt je nu bijna 25 kg! (roodband/goudband is trouwens ook verkrijgbaar in zakken van 5 kg). Voor de verwerking van roodband zie de gebruiksaanwijzing of de rubriek stucadoren. Meestal kun je met een breed plamuurmes de meeste gaten perfect glad krijgen. Voor gaten dieper dan 1 cm neem je goudband.

2 Steeds terugkerende scheuren in stenen muren ytong blokken (gasbeton), kalkzandsteen, gipsplaten, beton (NIET BUITEN)
Zie de rubriek stucadoren: repareren en voorkomen van scheuren.

3 Gaten en scheuren in stenen muren, kalkzandsteen, beton BUITEN.
Gebruik raapspecie. Dit is kant en klare kalkzand mortel die je zelf in een verhouding van 1op 5 mengt met cement. Eerst de ondergrond goed nat maken. Vervolgens het gat vol smeren en vervolgens met een schuurbord (spaan met laag spons) glad afwerken. Ook na het glad maken goed nat houden gedurende 36 uur. Indien mogelijk afplakken met plastic gedurende 2 dagen.

4 Diepe houtrot reparaties (> 1cm)
Grote hoeveelheden: wood-fill, twee componenten plamuur op polyester basis. Wordt met doseersysteem voor de plamuur en de harder geleverd. Makkelijk aan te maken, te verwerken en glad af te werken. Ook geschikt: epoxy plamuur. Later niet makkelijk bij te schuren dus liever iets te weinig als te veel opbrengen.

Kleinere hoeveelheden: Alabastine en andere fabrikanten maken makkelijk verwerkbare kant en klare plamuren.

5 Ondiepe houtrot reparaties (maximaal 2 mm)
Lakplamuur, 1 componenten makkelijk verwerkbare plamuur. Makkelijk bij te schuren.

 

Schilderen, lakken en beitsen
Oude verf verwijderen
Hout schilderen
Muur verven met een roller
Onderhoud en reparatie van schilderwerk

Reageren niet mogelijk.