Reparatie van gaten en niet werkende scheuren in bestaand stucwerk

Glad stucwerk vereist andere reparatie dan schuurwerk
Bij de reparatie van gaten in bestaand stucwerk maken we weer het onderscheid tussen glad stucwerk en schuurwerk. Glad stucwerk vereist andere reparatie van het stucwerk dan schuurwerk.

Glad stucwerk
Glad stucwerk kan worden gerepareerd met roodband (tot 1 cm diepe gaten) en voor diepere gaten gebruik je goudband. Maak het gips aan en smeer het gat vol. Vervolgens glad afstrijken met een enigszins vochtig plamuurmes of spacmes. Na het drogen eventueel nogmaals herhalen als er toch scheurtjes zijn opgetreden (dit komt door de relatief snelle droging van kleine reparaties). Na het drogen indien nodig licht afschuren van de laatste oneffenheden, sauzen en klaar.

Schuurwerk
Schuurwerk kan worden gerepareerd met geelband (tot 1 cm diepe gaten) en voor diepere gaten gebruik je groenband. Maak het gips aan en smeer het gat vol. Vervolgens neem je het schuurbord (met spons laag) maakt dit enigszins nat en met rond draaiende bewegingen druk je het gips vlak. Teveel aan gips verwijderen. Doorgaan tot een egaal oppervalk is verkregen.

Reparatie van “werkende” (steeds terugkomende) scheuren in bestaand stucwerk.

Stap 1
Bij werkende scheuren en naden in muren en plafonds die nog gestukadoord moeten worden plak je het glasvezel band over de scheur voordat je gaat stukadoren.

Stap 2
Bij scheuren in bestaand stucwerk of bijvoorbeeld oude ornamenten plafonds krab je met een scherpe verfkrabber een gleuf van ongeveer 5mm diep en iets breder als het glasvezel band.

Stap 3
Vervolgens zijn er twee mogelijkheden:
Je smeert een dunne laag gips in de gleuf en drukt vervolgens het wapeningsgaas in het gips. Daarna de gleuf vol smeren en glad afwerken met een enigszins vochtig plamuurmes of spacmes. Voor schuurwerk gebruik je een enigszins vochtig schuurbord,

Je kunt de gleuf ook met voorstrijkmiddel behandelen. Laat dit drogen, plakt het wapeningsband over de scheur en smeert vervolgens de gleuf dicht met gips. (doe je dit niet dan plakt de wapeningstape onvoldoende om te blijven zitten !)

Voordat je begint met stucen
Gereedschap nodig om te stucen
Welk materiaal heb je nodig om te stucen
Stucen plaatsen van de hoekprofielen
Stucen, plaatsen van de geleidingsprofielen
Stap voor stap stucen
Reparatie van gaten en niet werkende scheuren in bestaand stucwerk

Reageren niet mogelijk.