Voordat je kunt beginnen met bestraten

In deze serie geven we stap voor stap een beschrijving om te gaan bestraten. Voordat je kunt beginnen met bestraten, het daadwerkelijke stenen leggen is een stukje voorbereiding aan te raden.

Plattegrond maken en rekening houden met snijverlies
Allereerst maak je een plattegrond van uw tuin, oprit of terras. Zet alles op tekening met de maten erbij. Vervolgens bereken je het aantal m2 voor ieder onderdeel. Je moet echter ongeveer 5 a 10 % extra bestellen omdat er stenen verloren gaan bij het bestraten. Door het op maat maken van de tegels of klinkers met de haakse slijper of sabel blijven er reststukken over die je niet meer kunt gebruiken.

De zijkanten van de bestrating

Ook moet je voordat je gaat beginnen met bestraten beslissen hoe je de zijkanten van je bestrating gaat afwerken. Je kunt de bestrating opsluiten met betonnen banden, de zogenaamde opsluitbanden. Deze banden plaatst je altijd als eerste. Opsluitbanden zijn betonranden in de vorm van een langwerpige rechthoek. Het belangrijkste doel is het insluiten van de gelegde stenen.

Als je met klinkers bestraat maakt je een zogenaamde strijklaag. Dit betekent dat de buitenste laag (of lagen) in de lengte worden gelegd en de overige stenen er dwars tussen.

Het straten kan beginnen

Als je alle materialen hebt gekocht/besteld dan kan het werk beginnen.
Realiseer je goed dat ook bij het bestraten de maatvoering zeer belangrijk is. Zet rustig en nauwkeurig de maten uit. Hou rekening met het feit dat de bestrating moet aflopen voor de afvoer van de regen.

Wat voor materiaal heb je nodig om te bestraten 
Voordat je kunt beginnen met bestraten
Gereedschap voor het bestraten
Bestratingen – Uitzetten van de maten
Een goed zandbed maken
Bestraten van een pad
Bestraten van terras
Afwerken van het straatwerk

Reageren niet mogelijk.