Tegelsoorten

Duizenden soorten tegels met andere prijzen en eigenschappen
Er zijn letterlijk duizenden soorten tegels. De verschillende tegelsoorten hebben allemaal andere prijzen en eigenschappen. Lees de tips over de prijs, het productieproces en het kopen uit dezelfde partij.

Wandtegels, Vloertegels, Mozaïek tegels, Natuursteen (tegels) al dan niet in handvorm, machinaal, ambachtelijk gemaakt, hand beschilderd of via het zogenaamde foto procedé bedrukt. Hieronder beschrijven we een aantal verschillen:

Productieproces
De meeste tegels met motieven worden tegenwoordig machinaal bedrukt d.m.v. een foto procedé. Deze tegels kun je herkennen doordat het motief op de tegel is opgebouwd uit vele kleine puntjes, een raster. Dit zie je pas als je vlak op de tegel kijkt of een vergrootglas gebruikt. Dit foto procedé geeft toch een zekere regelmatige onregelmatigheid. Prijstechnisch erg gunstig maar de kenner prefereert de “echte handgemaakte” tegel. Deze zijn echter veel duurder.

Wandtegels
Vrij dunne tegels in verschillende formaten, het meest gebruikte formaat is 15 x 15. Prijzen variëren van €5 /m2 tot €200 /m2. Ook de meest eenvoudige witte wandtegel van € 8,95/m2 is tegenwoordig goed te gebruiken. Vaak zijn ze wel iets minder maatvast en er zit er nog wel eens een kleine onregelmatigheid in de glazuurlaag.

De kwaliteit wordt bepaald door: dikte en sterkte glazuurlaag, maatvastheid van de tegel en het productieproces.

Mozaïek tegels
De kleine mozaïek tegeltjes zijn tegenwoordig weer heel populair. Deze tegeltjes worden aangeleverd op matten van dun nylon gaas en kunnen dus heel makkelijk en snel verwerkt worden. Let echter goed op, er zijn twee types: van keramiek (gebakken klei) zoals gewone tegels of van glas! Bij het snijden van deze mozaïek tegels voor de hoeken kun je de keramische tegels gewoon snijden. De glazen variant is veel moeilijker en kan alleen met een slijper met diamant schijfje geslepen worden.

Natuursteen
Fantastisch mooi en niet eens zoveel gek duurder dan een goede vloertegel. Wel vergt de verwerking meer aandacht. Marmeren vloertegels met speciale marmerlijm aanbrengen want marmer is poreus materiaal en lijmen op grijze cementbasis kunnen later voor vlekvorming zorgen. Het snijden van natuursteen kan alleen met diamant schijven. Of met de haakse slijper op met een CLIPPER watergekoelde steenzaag. Het is meer werk maar het resultaat is er naar. Wel zijn natuursteen vloeren vaak kwetsbaarder voor krassen, vooral marmer en arduin (Belgisch hardsteen) een granieten vloer is juist weer erg krasvast.

Altijd uit dezelfde partij kopen
Koop altijd tegels met hetzelfde tintnummer, dus uit dezelfde partij. Anders kunnen er kleurverschillen optreden! Later tegels bijkopen is dus altijd lastig omdat vaak die partij al uitverkocht is. Zeker bij de goedkope tegels. Bij gerenommeerde fabrikanten kunnen sommige tegels 20 jaar later nog worden bijbesteld. Hoewel kleine kleurverschillen dan niet uitgesloten zijn is het altijd beter dan alles opnieuw tegelen.

Koop dus voldoende tegels, wij adviseren minimaal 1 doos = 1 m2 extra bestellen en anders minimaal 5 % extra. Als je voor het eerst gaat tegelen neem dan nog iets extra omdat je in het begin nog wel eens een tegel zult versnijden.

Tegelsoorten
Voordat je gaat tegelen
Het aarden van de badkamervloer
Gereedschap dat je gebruikt om te tegelen
Materiaal dat je nodig hebt om te tegelen
Stap voor stap de vloer betegelen
Het voegen van vloer- en wandtegels
Afkitten van het tegelwerk
Tegelwerk – onderhoud en reparatie

Reageren niet mogelijk.