Voegen van vloer en wand tegels

De voegbreedte is bepalend
Voegsel is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, wit, jasmijn (crème) zilvergrijs, manhattan (tussen grijs en zilvergrijs in) en grijs. Voor het voegen van vloer en wand tegels heb je qua hoeveelheid voegsel die je nodig hebt te maken met de voegbreedte, de tegelmaat en de tegeldikte. Het verbruik varieert van bijna 1 kg/m2 voor de nu zeer populaire mozaïek tegels en kleine vloertegels tot ongeveer 0,4 kg/m2 voor grote wand en vloertegels.

Goed drogen voor het voegen
Vloer en wand tegels moeten eerst goed drogen voor je gaat voegen. Minimaal 3 dagen wachten voor er met alle gelijmde wanden en vloeren kan worden gestart met voegen.

Bij vloeren met zeer oneffen ondergrond wordt de vloer soms niet eerst geëgaliseerd maar worden de tegels in een specie bed gezet. Deze vloeren moeten minimaal 2 weken drogen voordat we kunnen gaan voegen.

De hoeken van het tegelwerk nooit voegen
De hoeken van het tegelwerk NOOIT voegen. Deze gaan namelijk altijd iets werken en daardoor ontstaan kleine soms niet eens met het oog waarneembare scheurtjes. Deze scheurtjes laten water door en op den duur komt er zoveel water achter het tegelwerk dat de tegels eventueel van de muur komen zetten. Alle hoekverbindingen moeten gekit worden met sanitair kit; zie bij afkitten tegelwerk.

Stap 1 Voegsel aanmaken en uitsmeren
De juiste hoeveelheid voegsel aanmaken met de boormachine met mixer hulpstuk.

Verdeel deze met de trekker over de vloer. Heen en weer smeren tot alle voegen, behalve de hoeken goed gevuld zijn.

Stap 2 Glad smeren en het teveel weghalen
Met een natte spons het voegsel mooi glad smeren en het teveel aan voegsel van de tegels halen.

De laatste doffe laag voegsel die op het tegel oppervlak blijft zitten kun je het beste met een droge wollen doek wegpoetsen.

Tegelsoorten
Voordat je gaat tegelen
Het aarden van de badkamervloer
Gereedschap dat je gebruikt om te tegelen
Materiaal dat je nodig hebt om te tegelen
Stap voor stap de vloer betegelen
Het voegen van vloer- en wandtegels
Afkitten van het tegelwerk
Tegelwerk – onderhoud en reparatie

Reageren niet mogelijk.