Stap voor stap de vloer tegelen

Tegel altijd eerst de vloer en pas daarna de wand
We gaan nu echt met het tegelen beginnen. Voor het tegelen van de wand lees je verder in  Wand tegelen . Tegel altijd eerst de vloer en pas daarna de wand. Het mooiste en beste is als de wandtegels tot op de vloer komen, zowel voor de waterdichtheid als de afwerking . Met deze instructie tegel je stap voor stap de vloer.

Stap 1 Mooi uitkomen met de tegels
Neem een willekeurig punt ongeveer midden op de vloer. Vanuit dit punt kijk je of je aan beide zijden uitkomt met ongeveer een halve tegel. Je neemt de maat van de vloertegel (vaak 30 X 30) telt daar de voegbreedte (bijv. 8 of 9 mm) bij op en berekent hoe je uitkomt.

Ook kun je de tegels voorlopig neerleggen met de juiste voegbreedte om te kijken hoe je uitkomt.

Dit wordt gedaan om te voorkomen dat je tegen de muur met een smalle strook tegels of een hele brede voeg uitkomt, dit is een lelijk gezicht.

Stap 2 Trek een loodrechte lijn naar alle kanten
Als je dit punt bepaald hebt trek je vanuit dit punt een loodrechte lijn naar de kanten. Span of een metselkoord met behulp van een waterpas. Of teken met het timmermanspotlood en met behulp van een rechte lat en de waterpas een haakse lijn op de vloer.

Stap 3 Bepaal het startpunt
Ergens op deze lijn bepaal je het startpunt voor de tegels die daar dwars opkomen. Kijk ook hier weer of je aan de beide kanten goed uitkomt. Ongeveer een halve tegel is optimaal. Leg de tegels los neer of meet nauwkeurig.

Door dit punt trek je ook een lijn loodrecht op de andere lijn. Voor het trekken van de lijn gebruik je een winkelhaak en een rechte lat.

Als je dit rustig en nauwkeurig gedaan heeft dan is de maatvoering klaar en kunnen we beginnen met het tegelen van de vloer.

Stap 4 Lijm aanmaken
Maak de lijm aan, met de troffel (kan ook met mixer hulpstuk op de boormachine) in een emmer of metselkuip. Na het mixen van de lijm met water laat de aangemaakte tegellijm 5 minuten staan.

Stap 5 De eerste rij tegels aanbrengen
Vlak voor je begint mix je de lijm nog een keer.

Nu kan het tegelen van de vloer beginnen:
Je begint dus met tegelen midden op de vloer bij het kruispunt van de lijnen.

Met de lijmkam breng je de lijm op voor de eerste rij tegels. LET OP: zorg dat de lijm NIET over de lijn komt. De belangrijkste rij tegels is de eerste. Deze eerste rij bepaalt namelijk de maatvoering van alle volgende tegels! Deze eerste rij moet absoluut goed zitten en als je de lijm over de lijn smeert dan kun je niet exact zien of alle tegels exact tegen de lijn aan komen.
De gehele oppervalk moet netjes en egaal bedekt zijn en er mogen geen klonters of dubbele lagen lijm aanwezig zijn.

Stap 6 Tegels in de lijm en aandrukken
Vervolgens leg je de tegels een voor een in de lijm. Je drukt de tegels stevig aan. Tegellijm die teveel aangebracht is of onder de tegels vandaan komt verwijderen. Tussen de tegels zet je de tegelkruisjes recht op in de voeg.

Belangrijk: omdat veel tegels, vooral de goedkopere maar ook duurdere, niet 100 % maatvast zijn kan het gebeuren dat de voeg langzaam gaat verlopen. Om dit te corrigeren is het belangrijk dat de voegkruisjes niet op de vloer liggen maar recht op tussen de voeg worden geplaatst. (zie foto) Zo kan de voeg iets worden aangepast door het tegelkruisje indien nodig weg te halen. Als de kruisjes eenmaal op de vloer liggen krijg je ze er niet meer tussen uit!

Tussen elke twee tegels 2 kruisjes toepassen voor een mooi resultaat. Als je geen kruisjes hebt zijn spijkers van de juiste diameter ook prima te gebruiken.

De tegels kunt u, afhankelijk van de dikte van de lijm, en temperatuur, nog ongeveer 5 a 20 minuten verschuiven. Werk dus rustig strook voor strook en verwijder het teveel aan tegellijm onmiddellijk met of de lijmkam of een plamuurmes. Zo bereik je echt een perfect resultaat!

Stap 7 Randen snijden met een tegelsnijder
De randen snij je met een tegelsnijder in op de bovenkant en vervolgens “breek” je de tegel over de snijrand door de tegel op de rand van bijvoorbeeld de werktafel of je knie te slaan. Er zijn ook tegelsnijders met een ingebouwd mechanisme voor het breken van de tegel. Voor natuursteen tegels moet je of een haakse slijper met diamant schijf gebruiken of eventueel Een CLIPPER watergekoelde steenzaag. Met een haakse slijper kun je nooit 100 % recht snijden maar vaak is dat ook niet zo belangrijk omdat de gesneden rand ALTIJD tegen de muur komt en de wandtegels daaroverheen vallen.

SNIJWERK ALTIJD AAN DE BUITENKANT HOUDEN.

Na het breken van de tegels kun je met de tegeltang de randen nog iets bijwerken.

Een net getegelde vloer mag minimaal 48 uur niet belopen worden.
Succes met het tegelen van de vloer!

Tegelsoorten
Voordat je gaat tegelen
Het aarden van de badkamervloer
Gereedschap dat je gebruikt om te tegelen
Materiaal dat je nodig hebt om te tegelen
Stap voor stap de vloer betegelen
Het voegen van vloer- en wandtegels
Afkitten van het tegelwerk
Tegelwerk – onderhoud en reparatie

Reageren niet mogelijk.