Leidingwerk en afsluitmateriaal

Als het sanitair besteld is en de plattegrond is klaar kun je het leidingwerk gaan bestellen. Bij het verbouwen van de badkamer wordt doorgaans nieuw sanitair besteld. Vanzelfsprekend komt daar leidingwerk en afsluitmateriaal aan te pas.

Waterleiding leidingwerk met een diameter van 12 en 15mm
Waterleiding is altijd van koper, voor een toilet, wasbak en douche 12mm en voor het bad 15 mm. Voor massage douches, whirlpools e.d. gelden vaak grotere diameters waterleiding. Laat je goed informeren en realiseer je dat het geen zin heeft om de laatste 2 meter waterleiding naar de nieuwe massage douche cabine een extra grote diameter leiding te trekken als de leiding daarvoor een kleinere diameter heeft.

je moet de waterleiding dus tot de boiler vergroten om het gewenste effect te bereiken. Realiseer u ook dat een waterleiding van 15 mm bijna 50 % meer water door laat als een waterleiding van 12 mm. Een waterleiding van 22 laat zelfs meer dan 3 X zoveel water door als een waterleiding van 12 mm.

Afvoer leidingwerk met een diameter van 110 mm

  • Toilet-afvoeren zijn altijd van het makkelijk te lijmen PVC, diameter 110 mm.
  • Water-afvoeren zijn meestal van PVC diameter 40 mm, alleen voor de eventueel te plaatsen wasmachine adviseren wij 50 mm. Het kan eventueel wel met 40 mm maar liever 50 mm.

Een mogelijkheid voor de afvoer van wastafel is het witte PPC in diameter 40 mm. Het voordeel van dit materiaal is dat het NIET verlijmd wordt maar geklemd. Als er dus iets toch iets te snel, te enthousiast is vastgezet moet met PVC de zaag erin en bij PPC kan het zo weer los gedraaid worden.

Afsluitmateriaal voor afvoer en waterleiding

We raden je aan om afsluitmaterialen te kopen. Dit is om te voorkomen dat bij het verwijderen van het oude toilet en de wasbak er rotzooi in de afvoer komt. Je koopt dus een afdop 110 voor de toilet afvoer, een afdop 40 voor de wastafel afvoer en een aantal knel of soldeer doppen 10 en 12 mm voor de waterleidingen.

Afdoppen van waterleidingen
Voor het afdoppen van de waterleidingen zijn zogenaamde knelkoppelingen ideaal. Soldeer doppen kan eventueel ook. Er zijn twee manieren om waterleidingen te verbinden: solderen en knellen. Voor het solderen heb je een brander, schuurpapier, soldeervloeistof en soldeer nodig. Voor het knellen alleen twee steeksleutels van de juiste maat. Verderop bij het leidingwerk wordt precies beschreven wat de voor- en nadelen van beide methodes zijn. Voor je bestelt moet je gaan beslissen of je de leidingen gaat knellen of solderen. Voordelen en nadelen van beide verbindingen staan beschreven in leidingwerk

WICU leiding
Wij adviseren om het toepassen van verbindingen in de muren zoveel mogelijk te beperken. Dit is mogelijk met zogenaamde wicu leiding. Dit is een zeer zachte koperen buis met daaromheen een kunststoflaag. Doordat deze buis zeer zacht is kan het op rol geleverd worden en zeer makkelijk verwerkt worden. Je hoeft dus geen koppelingen in de muur te maken. Als de plattegrond er is, alle materialen bekend zijn en de afdop materialen gekocht zijn gaan we beginnen! Hieronder gaan we ervan dat de oude badkamer GEHEEL weggebroken wordt en er een compleet nieuwe geïnstalleerd wordt.

Badkamer verbouwen – de voorbereiding
Leidingwerk en afsluitmateriaal
Slopen van de oude badkamer
Opbouwen nieuwe badkamer
monteren van de kranen

Reageren niet mogelijk.