Opbouwen nieuwe badkamer

Badkamer verbouwen – Opbouwen nieuwe badkamer

Het verbouwen van de badkamer hebben we na het doorlopen van de vorige artikelen min of meer achter ons gelaten. We gaan nu niet meer verbouwen maar met name opbouwen van de nieuwe badkamer.

Aanbrengen van nieuwe leidingen

Als je voor de nieuwe badkamer nieuwe leidingen moet inbrengen of leidingen moet verplaatsen verwijzen wij je naar het artikel nieuwe waterleiding. Hier wordt ook beschreven hoe het knellen of solderen van waterleiding in zijn werk gaat.

Opbouwen nieuwe afzuiging – ventilatie

Voor de afzuiging van een badkamer bestaan verschillende systemen. Een afzuiging die aan en uitschakelt met het licht en een instelbare nalooptijd is een oplossing. Ook zijn er ventilatoren die op de vochtigheidsgraad in de badkamer reageren. Komt de vochtigheid boven een bepaald door jou in te stellen niveau (tussen 60 % en 90 %) dan slaat de ventilator automatisch aan.

Het mooiste is een ventilator die automatisch inschakelt met het licht, een instelbare nalooptijd heeft en ook inschakelt bij een bepaalde vochtigheidsgraad. Deze ventilatoren zijn iets prijziger maar zeker de moeite waard.

Een eenvoudige ventilator die uit en inschakelt met het licht is eigenlijk zinloos. Nadat je de badkamer verlaat is de badkamer immers het natst en juist dan stopt de afzuiging.

Dit type ventilator heeft die stroomdraden nodig, een blauwe (afvoer), een zwarte (schakeldraad) en een bruine (fase draad). Hou hier rekening mee voor je met de elektriciteit begint.

Elektriciteit
Voor alle details over de elektriciteit verwijzen wij naar de rubriek:
Elektriciteit

Plafond en wanden boven het tegelwerk afwerken

Alle water en elektriciteitsleidingen zitten erin. Voor we met het tegelwerk beginnen eerst het plafond en de muren boven het tegel werk stuken. Zo voorkom je dat het nieuwe tegelwerk weer onder de gips komt door het stuken. Ook de kamersteiger die handig is voor bij het stukadoren van de wanden en plafonds kan zo niets beschadigen. Tegel hoeken en vloeren zijn kwetsbaar.
Zie: Stukadoren voor alle tips

Is het toch niet mogelijk om eerst de plafonds of wanden te doen of bent je het vergeten tref dan goede voorzorgsmaatregelen. Plak de vloer af met zogenaamde. stucloper (ook wel: protectie karton genoemd). Dit zijn rollen met misdrukken van melkpakken, appelsientje. Vaak alleen verkrijgbaar bij de vakhandel. Dit is zeer sterk, slijtvast en vloeistof dicht materiaal en eigenlijk het enige geschikte. Gebruik geen landbouwplastic (wordt glad, scheurt snel) of golfkarton (is bij een beetje vocht zo kapot).

Tegelen – opbouw van de nieuwe badkamer

De laatste grote klus in de serie verbouwen van de badkamer is het tegelen, dit wordt beschreven in de rubriek Tegelen

Stukloper is perfect voor het afdekken van alle kwetsbare vloeren. Als je op de naden ook nog breed stevig tape plakt is de vloer absoluut veilig.

Badkamer verbouwen – de voorbereiding
Leidingwerk en afsluitmateriaal
Slopen van de oude badkamer
Opbouwen nieuwe badkamer
monteren van de kranen

Reageren niet mogelijk.