Planken houten vloer leggen

De planken liggend bewaren
Bij de volgende instructie gaan we ervan uit dat de ondervloer al gemonteerd is. Zo niet, kijk bij de voorbereiding van deze klus voor instructies. Als je de keuze voor een ondervloer nog moet maken, kijk dan bij ondervloeren.  Wil je een planken houten vloer leggen zorg dat de planken minimaal 3 dagen maar liever 1 week in de ruimte hebben gelegen waar ze gelegd worden. De planken altijd liggend bewaren. Zet je de planken rechtop dan zijn ze al krom voor je begint.

Als je brede planken gebruikt (> 15 cm breed) en de kopse kanten hebben geen veer en groef dan adviseren wij het gebruik van lamellen en een lamellenfrees. Frees dan eerst alle kopse kanten van de planken in.

Stap 1 Metselkoord gebruiken voor de meest rechte muur
Bepaal met behulp van een metselkoord welke van de 2 muren de minste afwijkingen vertoont. Langs de meest rechte muur begin je met het leggen van de planken.

Stap 2 Zoek een perfect rechte plank uit als eerste plank voor het leggen van de planken houten vloer.
Hout blijft een natuurproduct en zelfs bij goed gedroogde planken zitten er altijd wel een paar “kromme” bij. Controleer de plank door hem naast het gespannen metselkoord te leggen. Of als je een beetje timmermansoog heeft kijk je langs de plank.

Stap 3 De eerste plank leggen
De eerste rechte plank leg je ongeveer 15 mm van de kant af.

Stap 4 Klosjes gebruiken
Bij een zwevende vloer stop je enkele klosjes hout van +/- 15 mm dik tussen de plank en de muur.

Stap 5 Schroeven schuin in de veer
Als je de vloer aan de ondergrond bevestigd met schroeven of spijkers zet de plank dan vast door de schroef of spijker schuin in de veer te slaan/schroeven.

De veer van de plank mag absoluut niet beschadigd worden en de schroef of spijker mag ook niet uitsteken!

Vaak is het noodzakelijk om het gat eerst voor te boren. Gebruik je een schroef met diameter 3,5 dan voorboren met 3,0.

Zorg dat de eerste plank goed ligt en neem daar de tijd voor.

Stap 6 De volgende planken
De volgende planken leg je er tegenaan. Klop ze aan met een hamer en een stukje afval hout. De naden moeten nooit exact naast mekaar komen maar altijd verspringen.

Stap 7 Strak tegen elkaar aanslaan
Als de planken op de ondergrond vast gezet worden dan kun je met een stuk afvalhout en een beitel de planken mooi strak tegen elkaar aan leggen. Je moet dan met twee personen zijn. De een trekt de plank aan met de beitel en de ander zet de plank vast.

Stap 8 Koevoet gebruiken voor de uiteinden
De uiteinden van de planken druk je met een koevoet aan. Een stukje hout tussen de muur en de koevoet voorkomt beschadiging van de muur.

Houdt ook rond de dorpels en verwarmingsbuizen 15 mm ruimte aan, een houten vloer werkt altijd nog.

Werk rustig door tot de andere kant van de kamer. En zorg er altijd voor dat de gezaagde uiteindes later onder de plint vallen. Plaats deze gezaagde uiteindes dus altijd tegen de muur. Het zagen kun je doen met een handzaag, decoupeerzaag of cirkelzaag.

Vervolgens de houten klosjes tussen de muur en de planken verwijderen en de vloer enkele weken laten liggen voor je de plinten gaat plaatsen. De vloer werkt nog sterk, zeker in het begin.

Schuren van de planken houten vloer

Een echt perfect resultaat krijg je pas als je na het leggen de hele vloer schuurt. Bijna zeker zijn er kleine niveau verschillen opgetreden. Dit kan optreden door kleine hoogte verschillen in de ondervloer of verschillen in de dikte van de stroken parket. Huur een parket bandschuurmachine en een kanten schuurder. Hoe je precies met deze machines werkt wordt beschreven onder de rubriek: Onderhoud.

Montage van de plinten

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de montage van de plinten. Er zijn veel systemen, oriënteer je goed. Het beste is om de plinten tegen de muur te bevestigen zodat de planken vloer hier “onderdoor” kan uitzetten en krimpen. Ook zijn er systemen waarbij kabels van bijvoorbeeld speakers in de plint verwerkt kunnen worden.

De plinten die tegen de wand gemonteerd worden zijn altijd staande plinten. In oude huizen en boerderijen kan er met een mooie staande plint worden gewerkt. Als staande plint kan dan een plank zonder veer en groef van +/- 8 a 12 cm gebruikt worden.

In nieuwbouw wordt meestal met een liggende plint gewerkt. Als je deze liggende plinten wil dan ontkomt je niet aan plinten die op de vloer bevestigd worden. Wacht dan zeker 4 week, totdat de vloer totaal is uitgewerkt, voor je deze plinten bevestigd.

Lakken of in de was zetten
Na het plaatsen van de plint is de vloer bijna klaar. Of lakken of in de was zetten. Als je de vloer in de was wilt zetten kunt hem het beste eerst impregneren met olie. Anders moet de vloer erg vaak in de was zetten. Een nieuwe vloer moet altijd vaker in de was worden gezet dan een oude omdat het hout nog niet compleet verzadigd is. Een nieuwe geïmpregneerde vloer die in de was is gezet kan na 3 weken al schrale plekken gaan vertonen. Geen paniek, gewoon weer in de was zetten.

Voordat je start met het leggen van een planken houten vloer
Gereedschap dat je nodig hebt voor het leggen van een houten vloer
Materiaal dat je nodig hebt voor het leggen van de planken houten vloer
Planken houten vloer leggen
Onderhoud en reparatie planken houten vloer

Reageren niet mogelijk.