Voordat je start met het leggen van een planken houten vloer

Leggen van een ondervloer
Zorg dat de kamer compleet leeg is. Verwijder ook de plinten. Een lege kamer is van belang wanneer je start met het leggen van een planken houten vloer. De volgende stap die je gaat nemen is het leggen van de ondervloer.

Bij zachte ondervloeren (plastic, aluminium + schuim) op rol kun je kiezen:

  • De ondervloeren overlappend leggen (min. 20 cm overlap).
  • De naden afplakken met aluminium tape.

Bij piepschuim of roofmate vloeren de platen tegen mekaar aanleggen. Als er gevaar bestaat voor vochtdoorslag van onderen (dus alleen bij vochtige vloeren en/of begane grond vloeren) moeten de naden worden afgeplakt.

De ondervloer monteren
Vervolgens de ondervloer monteren. Bij harde hout-achtige ondervloeren (spaanplaat, hardboard, oceanboard, underlayment) altijd 5 mm ruimte over laten tussen de platen en vervolgens vastschroeven of spijkeren.

Eerst het midden van de plaat vast zetten en dan om de +/- 30 cm naar buiten toe. Als laatste de randen vastzetten. Een zachtboard vloer wordt niet vast gezet. Op betonnen vloeren wordt meestal zachtboard ondervloer gebruikt. Gebruik je toch spaanplaat of oceanboard verlijm deze platen dan op het beton met behulp van montage kit.

Rondom de ondervloer is minimaal 10 mm ruimte. Houdt ook minimaal 10 mm ruimte aan rondom leidingen, plinten. Als je zowel een plastic onderlaag gebruikt om vochtdoorslag tegen te gaan en platen om de oneffenheden uit te vlakken dan eerst het plastic en dan de platen.

Voordat je start met het leggen van een planken houten vloer
Gereedschap dat je nodig hebt voor het leggen van een houten vloer
Materiaal dat je nodig hebt voor het leggen van de planken houten vloer
Planken houten vloer leggen
Onderhoud en reparatie planken houten vloer

Reageren niet mogelijk.